Polgárőröket is vezényelhetnek majd a határra egy új törvénytervezet szerint

Mivel kevés a határvadász, a polgárőrséget is a határvédelemre rendelné egy új törvénytervezet, vette észre a HVG.

Ennek az anyagnak a szövegét a Belügyminisztérium szombat este már közzé is tett a kormány honlapján, a címe pedig „A közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvény”. Ez 25 féle törvényt módosít, a rendőrségről, a polgárőrségről vagy a határvédelemhez kapcsolódóktól a többféle egészségügyi tárgyú jogszabályon át a lőfegyverekről, a magánnyomozói tevékenységről, a köznevelési vagy az uniós források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényig.

A migráció elleni küzdelem része, hogy a polgárőrségről szóló törvény módosításával a polgárőröknek is feladatul szabná a kormány a határvédelmet, a polgárőr egyesület alapfeladata lesz „az államhatár védelmében és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot" ellátni.

A lap megjegyzi, hogy a polgárőrök 2022 végéig szintén segítették a határvédelmi feladatokat járőrszolgálattal, de akkor külön díjazásért, most viszont nem tudni, kapnak-e rá forrást. A javaslatcsomag egy másik pontja egyébként bevezeti a „kiemelt határvadász szolgálati pótlék” fogalmát, bár összeget nem írnak.