Egészen hétfőig harmadfokúra növelik a hőségriadót az országban

Az országos tisztifőorvos még korábban – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján –, augusztus 21-én, hétfőn 14 órától csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztás rendelt el. Ezt most jövő hét hétfő éjfélig meghosszabbítják, egyúttal harmadfokúra emelik az ország egész területére vonatkozóan, vagyis péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, és azt kérik a lakosságtól, hogy a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében, köztük Csongrád-Csanádban van érvényben tűzgyújtási tilalom. Vagyis tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőig napos, túlnyomóan derült idő várható, jellemzően 32–38 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A levegő hőmérséklete hajnalra általában 16–23 fok közé hűl, ezután várható a beígért hidegfront. A meteorológiai szolgálat az ország nagy részére magas, 27 Celsius-fok feletti középhőmérséklet miatt adott ki figyelmeztetést a következő három napra.