Arcfelismerő funkciót is adnának a rendőrök a VÉDA-rendszernek

A Vezess.hu rendkívül hosszú cikkében arról számol be, hogy a rendőrség mesterséges intelligenciával fejlesztené a VÉDA-rendszert, így a mostaninál több szabálytalanságot tudnának észlelni és szankcionálni a rendőrök.

Az interjúban Öberling József ezredes, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője elmondta, hogy a VÉDA még 2015-ben létesült, azóta eltelt közel nyolc év, így a technológiai fejlődés miatt már nem a legfejlettebbek a világon, így szerinte itt van az ideje egy mostani fejlettségi szintű, magasabb, high-tech rendszernek, ami ráadásul sokkal olcsóbban üzemeltethető.

Ez azt jelenti, hogy ma még a rendszámfelismerésen túl például nem alkalmas arra a VÉDA, hogy eldöntse, be van-e csatolva egy sofőr biztonsági öve, vagy van-e a kezében valami, mondjuk telefon, ehhez emberi felügyelet kell. A rendőrség leginkább ezen javítana, ugyanakkor mesterséges intelligenciát akár a járművezetők arcát azonosító funkcióval is felvérteznék, ugyanis a VÉDA alapvetően nem sebességmérő rendszer, ez csak az egyik funkciója a sok közül.

A hosszú interjúban elhangzik még az is, hogy a rendőrség elvenné a legveszélyesebb gyorshajtók autóit, az erre vonatkozó jogszabály-módosításukat azonban nem fogadta be a politika. A rendőrök drónokat is használnak az autósok újfajta ellenőrzésére, amelyekből még többet állítanak majd szolgálatba.

A cikkben szó esik az átlagsebesség-mérés kérdéséről is, valamint arról, hogy egy ideje úgy ellenőriznek és büntetnek a rendőrök, hogy három esetben bírság helyett inkább az autós feljelentése az elvárás feléjük. Az is felmerül, hogy az önkormányzati térfigyelő kamerák felvételei alapján is büntetik a közlekedési szabályok megszegőit, csak a felvétel megőrzése korlátozott ideig tart, ám a felvétel bizonyítékul szolgálhat.