Határozatlan időre leállították a Szeged–Röszke vasútvonal felújítását

A V-Híd „a kivitelezés során felmerült műszaki és technikai problémákra” hivatkozva június 30-tól határozatlan időre felfüggesztette a Szeged–Röszke vasútvonal felújítási munkálatait, írja a Szabad Európa.

A V-Híd Mészáros Lőrinc cége, ami kivitelező fővállalkozóként vesz részt a felújításban, a lap információ szerint most minden alvállalkozójuknak levelet küldtek, amelyben azt írják: „A kivitelezés során felmerült műszaki és technikai problémák” miatt kell abbahagyni a munkát. Az alvállalkozókat arra is utasították, hogy július 3-án 24.00 óráig tegyék meg „a szükséges állagmegóvó, vagyonvédelmi, valamint balesetvédelmi és biztonságtechnikai intézkedéseket”, majd a lap szerint teljesen levonulnak a területről.

A Szabad Európa megemlíti, hogy Mészáros másik cége, az R-KORD Kft kivitelezésében zajló GSM-R nevű vasúti fejlesztés során is voltak komoly bírálatok a MÁV részéről a munka minőségét illetően, így a V-Híd intézkedése nyomásgyakorlás is lehet a vasúttársaság felé, amennyiben a munka felfüggesztése mögött a MÁV minőségi kifogásai állnának.

A felújítás 2021 októbere óta zajlik, a korszerűsítés után elvileg jelentősen csökkenne a menetidő, a mostani 60 helyett 80–120 kilométeres óránkénti sebességgel is haladhatnak majd a vonatok.