66 éves korában elhunyt Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dő énekese

A Borsonline értesült arról, hogy hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, 66 éves korában, álmában elhunyt Lang Györgyi.

Az énekesnő Szegeden született 1957. május 10-én forráskúti sváb családban. Érettségijét már Budapesten tette le 1975-ben, a zuglói Radnóti Miklós Gimnáziumban. Húsz évesen, 1977-ben kezdte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a négyéves képzést követő diploma megszerzése után egészen 1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1988-ban alakították meg Falusi MariannalPa-Dö-Dő együttest. A név a balett szaknyelvéből származik, a pas de deux fonetikus leírása, jelentése pedig párban való tánc.

Az együttessel először az Interpop Fesztiválon léptek fel az alapítás évében, míg egy évre rá már albumot is kiadtak Pa-Dö-Dő 1 néven. A mainstream magyar gengszterrap is a Pa-Dö-Dő egyik számával indult el, melyben Ganxsta Döglégy Zolee szerepelt. Lang és Falusi éveken át koncerteztek együtt, több lemezt is kiadtak az idők során. A Klubrádión az utóbbi években saját műsoruk volt, legutóbb május 17-én, szerdán voltak adásban.

Lang Györgyinél 28 éves korában diagnosztizáltak sclerosis multiplexet. Bár évek óta kerekesszékbe kényszerült, idővel megbékélt a betegségével, így koncertezett, utazott a nagyvilágban. Azonban 2021 decemberében stroke-ot kapott, melynek következtében beszédközpontja sérült, jobb karja lebénult. Bár úgy tűnt, az énekesnő jobban van, állapota miatt jó ideje folyamatos segítségre szorult. A küzdelem azonban május 20-án, tíz nappal a 66. születésnapja után véget ért számára. A Pa-Dö-Dő együttes egyik fele örökre lehunyta a szemeit mérhetetlen űrt hagyva maga után.