Ismét diákokat könnygázoztak a rendőrök, majd elvittek több tüntetőt és egy momentumos politikust is

Szerda délután ismét tüntettek az oktatásért Budapesten „Folytatjuk!” címmel, az Egységes Diákfront volt a szervező. Eleinte a Bazilikánál gyülekeztek, majd a Kosssuth térnél lévő Alkotmány utcához vonultak a Lánchídon át. Később a Clark Ádám térre irányították a tömeget, ami még előre be volt jelentve, innen aztán felkerültek a Karmelitába a felszólalók buzdítására, ahol tulajdonképpen feszültté vált a helyzet.

A szegedi Borsik Viktor, a Momentum ifjúsági szervezetének az elnöke azt írja oldalán, hogy lezárták az egész Sándor-palota több száz méteres körzetét, még jóval a tömeg érkezése előtt. „TizenX-es társaimmal a helyszínen várakoztunk, kiebrudaltak minket, mondván parancsot kaptak a teljes terület lezárására!” – jegyezte meg.

A Telex tudósítása szerint a nagyrészt diákokból álló tüntetők ezután elkezdték nyomni a rendőrsorfalat, ezután többször felszólította őket a rendőrség, hogy ha nem vonulnak vissza, megvalósítják a hivatalos személy elleni erőszakot. A demonstrálók nagy része egy idő után leült, illetve hátrébb vonult a rendőrsorfaltól.

Forrás: Hadházy Ákos / Facebook

Néhányan viszont nem nyugodtak bele a helyzetbe, így a közeli építési terület ideiglenes kerítésének megbontásával akartak közelebb jutni a Karmelitához, ami részben sikerült is. Ekkor csaptak össze a rendőrökkel, sörösdobozok is repültek, a rendőrök pedig könnygázt is bevetettek. Volt olyan tüntető, aki az építkezés állványára mászott, az egyenruhások pedig utána. Több tüntetőt berángattak a kerítések mögé, ahol rendőrségi kisbuszok várakoztak.

A rendőrség hivatalos közleménye szerint a „Karmelita Kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van”. A rendőrség azt mondja, hogy maszkot sem lehet viselni ilyen rendezvényeken, de többeket valószínűleg súlyosabb dolgokkal vádolnak.

Tompos Mártont, a Momentum frakcióvezető-helyettesét is bevitték a rendőrök a kordonok mögé, ahol gyorskötözővel összekötötték a kezét, ezt a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc mondta a Telexnek. Hadházy Ákos úgy nyilatkozott a lapnak, szerinte törvénytelenül vitték el Tompos Mártont a rendőrök, mert csak egy diákot akart megvédeni. „Rendőrállami módszerekkel védenek egy rendőrállami törvénytervezetet, a rendőrök szándékosan provokálták a tüntetőket” – mondta Hadházy, aki szerint látszólag még mindig csak egy építési területet védenek a rendőrök.