Meghalt Vágó István

Pártja szavaival élve váratlanul elhunyt Vágó István. A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a DK elnökségében sok-sok éven át dolgozó társuk „örökre itt hagyott minket”. 74 éves volt.

„A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk” – fogalmaztak. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában.

„István, nyugodj békében!” – zárták a közleményt.

Vágó György és Vadas Veronika gyermekeként született Budapesten, 1949-ben. Édesapja egykor katolikus papnak készült, a pesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tanított. Békéscsabai születésű édesanyját a második világháborúban zsidó származása miatt családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan édesapja, nagyszülei és testvére már nem tértek vissza. Később, amikor megházasodott, anyósa kérésére megkeresztelkedett.

Vágó gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult, majd a MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. Képzett idegenvezető, de ezt a szakmát sosem gyakorolta. Basszusgitáron játszott a Favágók együttesben; kedvenc stílusa a dzsessz volt. Felesége, Judit újságíró, fiuk, Péter a vendéglátóiparban dolgozik. Kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul (e négyből felsőfokú és szakmai nyelvvizsgája volt), interjúképesen olaszul és portugálul, továbbá megérttette magát oroszul, lengyelül és svédül. Írni tudott arabul, törökül és hindiül. Foglalkozott a finn és a japán nyelvvel, és a kínai nyelv tanulásába is belefogott.

Jelentkezett a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedőbe, ahol Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését 1976-ban. Azóta is kedvelte a vetélkedőjátékok minden fajtáját, melyek közül többet műsorvezetőként is kipróbált. 1997-től rövid ideig a TV2-nél volt, ahol a Mindent vagy semmit című műsort vezette, amit még a Magyar Televízióban kezdett, 1993-ban. Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! c. nyelvművelő műsort, amely 1997-ben érkezett el 500. adásához, s amelynek egyes témáit könyvalakban is kiadták.

2000-től 2007-ig a Legyen Ön is milliomos! néven ismert műsort vezette, ez volt talán legismertebb műsora. 2007. november 5-étől a Pókerarc című vetélkedőt vezette Sebestyén Balázzsal, a 2008-as év első felében pedig a némileg megváltozott Legyen Ön is milliomos!-nak volt a házigazdája, egészen addig, amíg azt az RTL Klub le nem vette műsoráról. Ugyan 2012-ben újraindult a vetélkedő, de az új évadot már Friderikusz Sándor vezette.

Ötlete nyomán jött létre Budapesten a Miskolciak Baráti Köre. 2008-ban több interjúban is elismerte, hogy a Legyen Ön is milliomos! játékokban azokat a versenyzőket támogatta, akikkel jobb műsort lehetett készíteni. Mint elmondta, ma már nem félti a népszerűségét, így ateista meggyőződését sem hallgatta el, valamint, hogy Gyurcsány Ferencet támogatta, akit II. Józsefhez hasonlított, bár felelőssé tette őt a 2008 tavaszára kialakult helyzetért; ezzel együtt az előző rendszert is elítéli.

A 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az Együtt–PM és az „Európai Föderalisták” közös jelöltjeként indult önkormányzati képviselőjelöltként, bár az ATV-nek azt mondta: nem ért az önkormányzati politizáláshoz, meg kell tanulnia. A szórólapján olvasható programja szerint igazságosabb helyi adót vezetett volna be, megszüntette volna a fizetős parkolást a nem indokolt helyeken, az Apor Vilmos téren álló Felső-krisztinavárosi Szent János-plébánia épületét, urnatemetőjét önkormányzati tulajdonba vette volna, hogy ott játszóházat létesítsen, valamint szerette volna természetes állapotában megőrizni a Normafát, és megakadályozni az oda tervezett beruházást.

A HVG-nek adott interjújában kiállt Gyurcsány Ferenc mellett és elmondta: azon dolgozik, hogy a DK vezetője valamikor Orbán Viktor kihívója legyen. 2015 januárjában belépett a Demokratikus Koalícióba és a párt média munkacsoportjának vezetője lett. A párt országos elnökségi tagjaként a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője lett 2016 szeptemberében, a pártból távozott Kerék-Bárczy Szabolcs helyét vette át. Ő volt a kerület képviselő-testületének egyetlen baloldali tagja.

(via MTI, Wikipédia)

Vágó az MTV stúdiójában 1975-ben, a Riporter kerestetik tehetségkutató verseny résztvevőjeként

Fotó: Urbán Tamás / Fortepan