„Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő” – mondta beszédében Ferenc pápa, majd magyarul is többször megszólalt

A pápa először Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozott, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy a Szentatya éppen akkor érkezett hazánkba, amikor a legnagyobb szükség van rá írja a Telex. „Szentséged megerősít abban, hogy a keresztény értékeken alapuló életnek van alapja, értelme, és jövője ebben a században is” – mondta Novák Katalin.

Ezt követően a pápa mondott beszédet, amelynek elején Budapestről beszélt. Szerinte a főváros egy olyan ország központja, amely ismeri a szabadság értékét. Felidézte Budapest történelmét és József Attila Duna című verséből is idézte azt a sor, hogy „Budapest a hidak, a szentek és a történelem városa.”

Beszédét azzal folytatta, hogy konfliktusok helyett harmóniára, békére van szükség. Szent István fiához intézett intelmeiből idézett, „Jónak lenni jó, és jobb adni mint kapni” – mondta magyarul, de az Alaptörvényből is többször idézett, legfőképpen az olyan részeket, ahol az a népek és népcsoportok békés együttélésére utal. A magyar egyházi vezetőknek köszönetet mondott, majd lezárta beszédét, ismét magyarul: „Isten áldd meg a magyart.”

Eközben Bayer Zsolt megbánta, hogy néhány éve demens vénembernek nevezte Ferenc pápát. A Fidesz egyik első számú publicistája azt mondta el az ügyről, hogy akkor, amikor a fentebbit mondta még protestáns volt, de azóta megváltozott a véleménye a pápáról.