A magyarok fele nettó 295 ezer forintnál kevesebbet vitt haza februárban a KSH szerint

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 531 200 forint volt 2023 februárjában, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 366 400 forintot ért el. A bruttó átlagkereset 0,8, a nettó átlagkereset 1,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közlemény szerint az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Azt írták, ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal, a nettóé 15,2 százalékponttal lenne magasabb.

A medián kereset nettó 295 600 forint volt, 16,5 százalékkal több, mint egy éve. Ez azt jelenti, hogy ennél a dolgozók fele többet, fele kevesebbet keres. A hvg.hu azt írja, februárban 25,4 százalékos volt az áremelkedés, vagyis a reálkereset 19,6 százalékkal csökkent. A fegyverpénz hatását lehámozva még így is 7,8 százalékkal kevesebbet érnek a fizetések, mint egy évvel ezelőtt.

Mint írják, a statisztikába a teljes állásra bejelentett dolgozók keresete számít bele. Január óta már nem csak az ötfősnél nagyobb cégek, hanem az összes vállalat adatai számítanak a kereseteknél.