Kékestetőn még mindig 10 centis a hótakaró, megdőlt a hidegrekord is

Napközben fokozatosan gyengül, illetve esőbe, havas esőbe vált a csapadék, így az éjszaka kialakult hótakaró erőteljesebben olvadni fog az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint. Azt írják, az esti órákban először a Dunántúl északi felére érkezhet a következő hullámban csapadék, időszakosan havazásba is válthat a halmazállapot. Átmenetileg vékony, olvadozó hóréteg kialakulhat. A meteorológiai szolgálat észlelési oldala szerint Kékestetőn a legvastagabb a hóréteg, 10 centiméteres, most is gyengén havazik.

Az Időkép azt írja, megszokottnak mondható az elmúlt években, hogy tavasszal visszetérnek a fagyok, amit legjobban a virágzó növények sínylenek meg. A csütörtök országszerte faggyal, sok helyen erősebb, –7, –5 fokos faggyal indult. Legmagasab hegycsúcsunkon nappal sem érte el a pozitív tartományt a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat

–2 fokot mért a Kékesen,

ami egy hajszálnyival megdöntötte a 2003-as napi legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekordot. Abban az évben -1,9 fokos maximumot jegyeztek fel. Másképp volt ez nyugaton, ahol eközben 10–13 fokot mértek az automaták. A portálnal számos észlelő küldött havas északkeleti tájképet is.

Az OMSZ előző napi előrejelzése szerint pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet a keleti területeken 3–5, míg nyugat, délnyugat felé haladva 6–12 fok között alakul, Szegeden 6 fok lehet a maximum. Szombaton nagyrészt borult lesz az ég, több helyen előfordulhat eső, záporeső, főleg a nap első felében, elsősorban az északkeleti harmadban és a hegyekben havas eső, havazás is lehet. Csak helyenként élénkül meg az északkeleti szél. Hajnalban általában mínusz 3 és plusz 4, délután 5–11 fok közötti hőmérséklet valószínű. Szegeden a hétvége első napjára 9 fokot mondanak.

Húsvétvasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak elszórtan alakulhat ki zápor. Az északi szél a Dunántúlon megélénkül. Hajnalra mínusz 2 és plusz 4 fok közé hűl le, délután 9–14 fok közé melegszik fel a levegő, városunkban ez a fokozatos melegedés miatt 12 fok lehet. Húsvéthétfőn felhőátvonulásokra kell számítani, általában többórás napsütéssel, de helyenként még előfordulhat zápor. Az északi, északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 5, a maximum már 12–17 fok között alakul.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI