Gulyás Gergely szerint ezermilliárdba kerülne az országos vízhálózat felújítása, a rezsicsökkentés maradhat

Szerdán kormányülés volt a budapesti Karmelita kolostorban, ahol momentumos képviselők és Hadházy Ákos független politikus is kordont bontott, utóbbi meg is sérült az arcán a rendőri intézkedésnek köszönhetően. Ha kormányülés, akkor az Kormányinfót is jelent, melyet csütörtökön bonyolít le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A Kormányinfót megelőzően, egy kedd éjjel benyújtott törvényjavaslata alapján felmerült, hogy újabb 180 nappal meghosszabbíthatja a kormány a 2022 májusában bevezetett háborús veszélyhelyzetet. Az indokok továbbra is a háború, a menekülők segítése és a „káros gazdasági hatások kivédése”. Erre Orbán Viktor miniszterelnök is rátett egy lapáttal, előző heti rádióinterjújában arról beszélt, hogy szerinte a világháború reális veszély.

A Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, üdvözli a kormány a KDNP ”békehatározatát”. Az ellenzéki pártoknak is odamondott, szerinte ők nem békepártiak, hiszen nem szavazták meg ezt a javaslatot. Arról beszélt ezután, hogy elítélik Ukrajna katonai megtámadását, a humanitárius akciók fontosságát hangsúlyozzák, a menekülteknek pedig segíteni kell.

A víziközművek helyzete is felmerült a szerdai kormányülésen, hiszen a kormány tavaly felajánlotta az önkormányzatoknak, hogy azokat átveszik, ezt Szeged vezetése akkor elutasította. Egyrészről azzal szembesültek, hogy fel kell újítani a vízhálózatokat, mivel ezek elavultsága miatt van, ahol 60 százalékos a vízveszteség, de az országos átlag is 20 százalék körüli. Átfogó felújítást szeretnének, ezért Gulyás azt mondta, Lantos Csaba felhatalmazást kapott arra, hogy javaslatot tegyen a kormánynak ennek mikéntjéről. Az Origo víziközmű-felújításokra vonatkozó kérdésére mondta azt Gulyás, hogy azok említett felújítása

több mint ezermilliárd forintba kerül,

a kormány ebből évente 150 milliárd forintot fizetne ki. A miniszter érvelése szerint a közműveket azért vennék át az önkormányzatoktól, mert sokan nem tudják fizetni a fenntartást a megemelkedett rezsiárak miatt.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Sokat foglalkoztak az energiatikai helyzet értékelésével, majd megállapították, hogy a költségvetésben minden forrás rendelkezésre áll a rezsicsökkentés jelenlegi formájának fenntartásához Gulyás szerint. Mint mondta, szeretnének továbbá segíteni a kis- és közepes vállalkozásoknak, lehetővé teszik, hogy új szerződéseket kössenek a jelenlegi piaci ár szerint. A veszteségeket az MVM-nek kell viselnie, ez megközelítőleg egy 15–20 milliárd forint összeget jelent majd.

Május után is maradnak a lakossági piaci árak

az áram és a gáz esetében az átlag felett fogyasztóknak.

Arról is szó esett, hogy január 23–29. között zajlott le egy átfogó árstopprazzia, a több mint 468 vizsgált üzletnél 300-nál is több eljárást indítottak és 179 ügyben állapítottak meg jogsértést, itt a bírságok kiszabása is megtörtént, eddig összesen 333 millió forint értékben. Szentkirályi Alexandra szerint a szabálytalanul árazó cégeknek „a húsvéti jeges vödrös locsolás” hamarabb érkezett. A legjellemzőbb szabálysértés az volt, hogy a boltok polcain nem volt árstopos termék, pedig a raktárban találtak még belőle. Az Index az árstopokról kérdezett, mire Gulyás elmondta, a következő, április közepi kormányülésen döntenek az árstopok meghosszabbításáról vagy kivezetéséről. Hozzátette, az árstopok az inflációt is nagyban befolyásolják, amit év végére egy számjegyűre szeretnének csökkenteni.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet erre vonatkozó kérdésére azt mondta, nem a kormányon múlik az uniós pénzekről való megállapodás, hiszen elmondása alapján Magyarország minden vállalását teljesítette. Szerinte a bizottság az, amely folyamatosan új feltételeket támaszt, saját határidejét szegi meg. A baloldalnak ebben Gulyás szerint komoly szerepe van, majd az Európai Parlament képviselőinek fizetését emlegette.

Arra úgy reagált a miniszter, hogy Finnország is csatlakozott a Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt indított perhez, sem helyesnek, sem korrektnek nem tartják azután, hogy a magyar parlament megszavazta a NATO-csatlakozásukat. Mint mondta, Svédország NATO-csatlakozásával szembeni kritikákat a kormány is hallja, így „bizalomépítésre van szükség, mert nem jó, ha konfliktusokat importálunk a NATO-ba”. Svédország az unió tagja, így ideje lenne szövetségesként, barátként viselkedniük Gulyás szerint.