Fürjes Balázs távozik a kormányból, ő lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság következő magyar tagja

A mai napon, megköszönve a bizalmat és a közös munkát, új feladatok vállalásáról és a miniszterhelyettesi megbízatásról való lemondásról egyeztettem Gulyás Gergely miniszter úrral. Áttekintve a helyzetet miniszter úr elfogadta: lemondok államtitkári megbízatásomról és más területen folytatom a munkát” – kezdődik Fürjes Balázs posztja, amit közösségi oldalán osztott meg hétfőn.

Fürjes a lemondásának okairól úgy ír, hogy több olyan új kihívás is jelentkezik egyszerre az életében, amelyeknek szívesen tesz eleget, ám amelyek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz.

Egyrészről azt említette meg konkrétan, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság felkérte őt arra, hogy pályázza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagságát. Egyébként a Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint hétfőn elnökségi ülést tartott a szervezet, ahol nemcsak az orosz és belarusz sportolók olimpiai részvételének kérdését tekintették át, hanem egy új magyar NOB-tag pályázatát is kezdeményezték, tehát valójában Fürjes Balázs lehet ez a személy. A NOB-nál egyébként tavaly óta nincsen teljes jogú tagja Magyarországnak.

Ez óriási megtiszteltetés! Már maga ez a megmérettetés is, valamint a brisbane-i olimpiát előkészítő bizottsági tagságból eredő feladatok – az augusztusi atlétikai vb társelnöki megbízatása mellett –, jóval több időráfordítást követelnek, mint amennyit az államtitkári munka enged. Ezért döntöttem úgy, hogy már most lemondok a miniszterhelyettesi megbízásról” – magyarázta Fürjes, aki jelezte is, hogy a pályázata sikere egyáltalán nem garantált, de az életben vannak olyan vissza nem térő lehetőségek, amikért érdemes akár nagy kockázatot is vállalni.

Fürjes Balázs úgy ír magáról, hogy tizenkét éve folyamatosan dolgozott a kormányban, ami többek között a MOME Campus, a Ludovika Campus egyetemfejlesztések megvalósításával, a Puskás Aréna, az MVM Dome, a Duna Aréna, a Groupama Aréna felépítésével, a 2021-es budapesti úszó Eb, a 22-es vizes vb, az UEFA 2020 labdarúgó Eb budapesti részének, a világelső World Urban Games-nek a megszervezésével zajlott.