A magyar hatóságok felelnek a Tiszába fulladt szír férfi haláláért az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint

A 24.hu szemlézte a Magyar Helsinki Bizottság közleményét, miszerint az Emberi Jogok Európai Bírósága a mai napon kimondta, hogy a magyar hatóságok a felelősek a 22 éves szír fiatal haláláért, aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban.

A történet szerint a férfi a testvérével, unokatestvérével és egy iraki háromgyerekes családdal 2016. június 1-jén a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. Partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt használtak és kövekkel dobálták őket. EzutánGo back to Serbia! felszólításokkal visszakényszerítették őket a folyóba. A férfi megsérült, majd ezután a Tiszába fulladt, míg testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerb oldalára. Az iraki családot ezután kimentették, az édesanyát és gyermekeit kihűlés veszélye miatt kórházban kezelték.

A Magyar Helsinki Bizottság bejegyzése szerint a tragédia körülményeit a magyar hatóságok nem vizsgálták ki érdemben. Az élethez való jog sérelme, az embertelen bánásmód és az érdemi vizsgálatok hiánya miatt a férfi testvére beperelte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a magyar eljáráshoz hasonlóan a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott jogi képviseletet neki. A strasbourgi ítélet csütörtök délelőtt született meg.

Azt is az Egyezménybe ütközőnek találta a bíróság, hogy a nyomozóhatóság nem végezte megfelelően a dolgát és nem derítette fel az ügy körülményeit a halálesetet és a rendőri bántalmazást illetően. Kimondták, hogy az embertelen vagy megalázó bánásmód tényének fennállása pont a magyar nyomozás elégtelensége miatt nem állapítható meg kétséget kizáróan. A strasbourgi bíróság a magyar államot 34 000 euró kártérítés és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte az áldozat testvérének.