9,2 százalékkal több tisztán elektromos autót adtak el tavaly, mint 2021-ben

Magyarországon tavaly 8,5 százalékkal kevesebb új személygépjárművet helyeztek forgalomba 2021-hez képest, melyről az MTI számolt be. Ugyanekkor 9,2 százalékkal több (4709) tisztán elektromos személyautót helyeztek forgalomba, a plug-in hibrid személyautók száma pedig 15,1 százalékkal (4876) volt magasabb 2021-hez képest.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete rámutatott arra, hogy az elektromos autók száma bár gyors ütemben növekszik, 2022 végére a vártnál jelentősen kevesebbet helyeztek forgalomba, így összességében a regisztrált új autók mindössze 4 százaléka tisztán elektromos, és hasonló arányt képviselnek a tölthető hibrid modellek.

Tájékoztatásuk szerint visszaesés tapasztalható a használt autók piacán is, 2022-ben 137 412 használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 4,5 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. A visszaesés oka elsősorban a gazdasági helyzet és a forint-euró árfolyam jelentős emelkedése az egyesület közleménye szerint.

Az MGE becslése szerint az idén a személyautók piacán mintegy 10 százalékos csökkenés várható, a magyar autópiac továbbra is a százezres darabszám felett fog teljesíteni 2023-ban. Jelentős növekedésre számítanak az elektromos autók iránti keresletben, ebben szerepet játszhat az üzemanyag- és energiaárak alakulása. A motorkerékpár-eladásoknál 10 százalékos növekedést prognosztizálnak.