Egy gyerek esetén is elengedik a diákhitelt a 30 év alatti nőknek

Mint ismert, a kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert, és nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyereket vállalnak. Erről Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszélt még szerdán.

Azonban az időközben megjelent rendeletből az is kiderült, hogy a hallgatói hiteltartozások kifizetésére is fordítható az az összeg, amit az állam a 30 évnél fiatalabb anyáknak szán. A rendeletmódosítás szerint azok a nők részesülhetnek a támogatásban, akiknek felsőoktatási tanulmányaik alatt, illetve az oklevél megszerzését követő két éven belül gyermekük születik, illetve gyereket fogadnak örökbe.

A támogatás megszerzéséhez az érintetteknek a Diákhitel szervezethez kell benyújtaniuk kérelmüket az erre a célra készített nyomtatványon, a saját gyerekük megszületését, vagy az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül. Az viszont egyelőre nem világos, hogy a korábban ezzel a kedvezménnyel élők is megtehetik mindezt, vagy csak a mostantól igényelt támogatásnál él az új szabály.

A jelenlegi szabály nem ennyire megengedő: eszerint a nők második gyermekük megszületése vagy örökbefogadása esetén a diákhitel felét, harmadik vagy további gyermekük megszületése vagy örökbefogadása esetén pedig a teljes összeget elérő, vissza nem térítendő állami támogatásban részesültek.