Az ársapka lett az év magyar szava nyelvészek egy közössége szerint

Nyelvészek egy közössége – idén a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének közreműködésével – 2010 óta kiválasztja, megszavaztatja és közzéteszi az év szavait. Megszületett az idei év eredménye.

A szavak kiválasztásában részt vett az ELTE BTK, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nyelvstraté­giai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazin­czy Műhelye.

Az év szava az ársapka lett. Megjegyzésként azt írták, hogy a Covid-járvány után Magyarország, sőt egész Európa épp a menekültválsággal, a megugrott inflációval, az elbizonytalanodással néz szembe. A helyzeten a kormányok különböző módszerekkel igyekeznek félig-meddig úrrá lenni. A tág eszköztár egyik eleme az ársapka lett, azaz a maximált hatósági ár. A Petőfi Kulturális Ügynökség közleménye szerint ez az új szókép jellemzi talán a legtalálóbban a 2022-es évet, mert „benne van a háború és az infláció is mint ok”.

Az év antiszava: hangemberkedés. Ezt a következőképp magyarázzák: „Ez a tevékenység a kommenthuszárokra, a megmondóemberekre és a fotelforradalmárokra jellemző, számukra csak fekete-fehér, igen-nem létezik, átmenet és árnyalat nem. A billentyűzet-Toldik mindig mindenre tudják a választ, és a cselekedet helyett mindig megmondják, hogy kinek mit kellene tennie.”

Az év ifjúsági szava: flexel. Nem szokatlan a nyelvben az, ha egy márkanévből ige válik. (...) Az sem szokatlan, hogy az ifjúsági nyelvben és a szlengben a szavak a köznyelvitől eltérő jelentést kapnak „A flexel igénk mindkét előbb említett kategóriába beletartozik, jelentése az ifjúsági nyelvben pedig gyökeresen eltér a köznyelvitől: valaki kérkedik, felvág valamivel, menőzik. A flexel csak néhány éve adatolható ebben a jelentésében, mivel a felvágásra, menőzésre okot adó elektronikai vagy ruházati termékek (okoseszközök, márkás kiegészítők, drága ruhadarabok) nagyfokú gyarapodásával került be igazán a használatba” – írták.

Az év költői szava: árnyvonat. 2022-ben Acsai Roland Hexameterek a kamaszkorról című, klasszikus versformában született verséből vették az árnyvonat szót mint költői találmányt, egyedi szóalkotást, amely „daktilus, ha magánhangzó áll utána”. Hozátették, az árnyvonat a nosztalgikus, fájdalmas-elmúlásos-örömös emlékezés szimbóluma lesz.