Leghamarabb jövő hét végétől enyhülhet az üzemanyaghiány a kutakon

Drasztikus változtatásokat eszközölt a Shell, nem szállított üzemanyagot a Mol egyes partnerei felé, korlátozásokat is bevezettek, ennek ellenére közlésük szerint országszerte minden ötödik saját benzinkútjukon is volt olyan, hogy nem lehetett 95-ös benzint vagy dízelt kapni. Az okok sokrétűek, de állítólag hamarosan mérséklődhet a probléma.

Az elmúlt napokban mi is írtunk a százhalombattai finomító karbantartásáról, az üzemanyagszállítás leállásáról és korlátozásokról, valamint arról, hogy Szegeden is számos olyan kút volt, ahol nem lehetett 95-ös benzint vagy dízelt kapni, mert elfogyott. Időközben az Index a Moltól megtudta: a finomító körülbelül 55 százalékon üzemel, mivel egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra van szükség. Információik szerint legkorábban

december 2-től termelhet ismét teljes kapacitással az üzem, így az üzemanyaghiányjövő hét végétől enyhülhet.

Idén márciusban, a háború kitörése miatt is az előző évhez képest 20–30 százalékkal több benzint és gázolajat vásároltak itthon, de a 480 forintos hatósági ár idevonzotta a benzinturistákat, és a nemzetközi fuvarozókat. A másik oldalon viszont kivonultak az importőrök, és a Molnak kellett saját termelésből biztosítania minden igényt (novemberben a nagykereskedelmi piac 85 százalékát, de volt még ennél is magasabb), ami még a stratégiai készletek megcsapolásával is járt a nyáron.