Valami gond lehet a Mol olajfinomítójával, folyamatosan jelentik be az újabb korlátozásokat

Mint írtuk, kedden leállt a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás az ukrajnai energetikai hálózatot ért orosz rakétatámadások miatt, mely szerdára egyelőre alacsony nyomáson, de újraindult Magyarországra. Mindezt azért is érdekes, mert a teljes kapacitás még nem állt helyre, bár a kommunikáció a nyugalom megőrzésére irányul. Aznap egyébként össze is hívta Orbán Viktor miniszterelnök a Védelmi Tanácsot emiatt, ekkor a lengyel rakétatalálatot is tárgyalták.

Majd ezt követően, csütörtökön a Mol bejelentette, hogy nem szállít benzint és dízelt jövő héten azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel idén tavasszal a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést. Ezen kívül a cég péntektől 100 literben limitálta a nagynyomású kútoszlopain vásárolható gázolaj mennyiségét. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint ezzel kiszámíthatatlanná válik az üzemanyag beszerzése.

A fenti, rakétatalálaton kívül az olajvállalat azt hozta fel érvként ezen korlátozásokra, hogy az egy éve bevezetett üzemanyagárstop miatt jelentősen megugrott a kereslet (miközben az import beszakadt), novembertől kezdve a Mol beszállt a nyáron felszabadított stratégiai olajkészletek visszapótlásába, valamint megint le kellett állítani a Dunai Finomítót.

Ez utóbbi érv igen érdekes a 444.hu értesüléseinek fényében. A lap arról ír ugyanis, hogy a Mol szerint a hétvége folyamán lezárult a Dunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindítás során további karbantartási feladatok merültek fel. A 444.hu úgy értesült piaci forrásokból, hogy

a „karbantartási feladatok merültek fel” igazából akár egy csőtörést vagy egyéb műszaki hibát is jelenthet.

Az olajtársaságtól pedig azt az információt kapták, hogy a környéken hallható hanghatás nem robbanástól vagy tűzesettől származott, hanem biztonsági riasztás történt. A lap cikke arról is ír, hogy mostanában úgy tűnhet, a szokásosnál mintha gyakrabban akadna probléma a Dunai Finomítónál.

Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy továbbra is el tudjuk látni az autósokat. Az üzemanyag iránti kereslet továbbra is kimagasló, így – annak érdekében, hogy az ország minden pontján tudjunk üzemanyagot biztosítani – átmenetileg felfüggesztettük bizonyos kis kutak, a viszonteladó ügyfeleink egy részének kiszolgálását – közölte a Mol minderre.