Kunhalmi: Elfogadtuk Botka László szlogenjét, nem ezzel volt a baj

Nem szeretnének lehajtott fejű szocikat látni, újra büszke és erős közösséggé, karakteres baloldali, szociáldemokrata, rendszerkritikus párttá formálnák az MSZP-t Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két nemrég megválasztott társelnöke. A Telex készített velük interjút, melyben Ujhelyi István távozásáról és kritikáiról is kérdezték őket, de szóba került Botka László és az MSZP közötti kapcsolat is.

Mint ismert, miután Tóth Bertalan, az MSZP akkori társelnöke a választások után bejelentette, hogy nem indul újra a posztért az őszi tisztújításon, de marad parlamenti frakcióvezető. Ekkor bejelentkezett a szegedi EP-képviselő, Ujhelyi István is a helyért: mint azt akkor mondta, átnevezné az MSZP-t, mert az most „elhervadt szegfű”.

Végül ebbéli szándékáról lemondott, így a tisztségében újrázó Kunhalmi Ágnest és Komjáthi Imrét választották meg az MSZP társelnökeinek az október 22-i tisztújító kongresszuson. A Telex most kettejükkel készített egy interjút, melyben először a kongresszus hangulatáról és a megválasztásukkal adott felhatalmazásról kérdezték őket.

Fizessenek az oligarchák és a tőke is

Nem sokkal ezután rögtön előkerült az is, hogy utoljára talán Botka László hirdetett markánsan baloldali politikát az MSZP-ben 2017-ben. Arra a kérdésre, hogy mára már elfogadná-e az MSZP vezetése a Fizessenek a gazdagok szlogent, amitől Botka szerint sokan megijedtek, Kunhalmi úgy válaszolt, hogy akkor is elfogadták, szerinte nem ezzel volt a baj. Olyannyira nem, hogy nemcsak azt mondjuk most, hogy fizessenek a gazdagok, hanem konkrétabban azt, hogy fizessenek az oligarchák, és fizessen a tőke is– tette hozzá.

A lap újságírója ezután arra kérdezett rá, hogy megpróbálják-e esetleg visszacsábítani Botka Lászlót az MSZP-be? Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy békét kötnének mindazokkal, akik valamilyen módon elbizonytalanodtak az MSZP-ben, és eltávolodtak tőle, de nem mentek át más pártba. Viszont ha baloldali politikai, gazdaságpolitikai fordulatról, a munkavállalók helyzetéről beszélnek,

nagymértékben támaszkodnak Botka László gondolataira is.

Komjáthi Imre elmondta, tisztelik Botka Lászlót, példamutató az, ahogy ő végzi a munkáját. Mi a titka Hiszékeny Dezsőnek, Tóth Józsefnek, Szitka Péternek, Botka Lászlónak? Hetente járnak az Egyenes Beszédbe? Nem. Erős társadalmi kapcsolataik vannak. Ezeket fogjuk mi újraépíteni, megerősíteni” – magyarázta Komjáthi.

Ujhelyi nem valószínű, hogy EP-képviselő lesz

Ujhelyi István is előkerült az interjúban, hiszen mint azt mi is megírtuk, ő is távozott a pártból nem sokkal azután, hogy élesen bírálta az MSZP jelenlegi működését, többek között az „elhervadt szegfű” jelzővel. Szerinte az MSZP teljes arculatváltására lenne szükség, új nevet és új logót javasolt a közösségnek. A Telex újságírója arra kérdezett rá a társelnököknél, hogy mennyiben látják jogosnak Ujhelyi kritikáit, nem lenne-e szükség megújulásra?

Fotó: Bálint András / Szegeder

Kunhalmi Ágnes meggyőződése, ha Ujhelyi azzal kezdte volna, hogy milyen politikát szeretne, és szerinte miben kellene az MSZP-nek változtatnia, akkor ma még tag lenne. Szembekerült a párt tagságának jelentős részével, és hiába beszélt aztán már tartalmi kérdésekről is, mindenkinek az maradt meg, hogy a szocialista név roncsoló” – érvelt. Komjáthi Imre szerint Ujhelyi elmulasztotta, hogy többséget szerezzen maga mögé az elképzeléseihez. Mint mondta, aki ezt elmulasztja, az falnak fog szaladni. A politikus szerint

nem lehet olyat mondani egy közösségnek, hogy elhervadt a szegfű, ha harminchárom éve ez a szimbólumuk.

Kunhalmi végül felhozta azt is, amikor Ujhelyi az európai uniós tagságról akart országos népszavazást kezdeményezni, és ott már az ellenzéki oldal jelentős részével is szembekerült, így beszűkültnek érezte a helyzetét. Kunhalmi szerint nem elfogyott körülötte a levegő, ahogy a szegedi politikus állította, hanem ő fogyasztotta el a levegőt. Mi végig együttműködtünk vele, és azt szerettük volna, hogy maradjon. Én azt gondolom, elhamarkodott döntést hozott, és szívesen várnánk vissza” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy látnak-e esélyt Ujhelyi nevének szereplésére az MSZP 2024-es EP-listáján, Kunhalmi azt felelte, hogy ahhoz nagyon sok beszélgetésre lenne szükség közöttük. Komjáthi Imre szerint Hosszú éveken keresztül barátok és harcostársak voltak, így ő meg tud bocsátani neki, azonban a tagság hozzáállása kérdéses.

Az interjúban mely teljes terjedelmében ide kattintva olvasható szó volt arról is, hogy négy év múlva lesz-e még MSZP, vagy reális-e, hogy az MSZP öt éven belül beolvad a DK-ba.