Egy kutatás szerint a magyarok 40 százaléka hónapról hónapra él

Megjelent egy friss, ezer fős mintán végzett kutatás, melyet a Datalyze készített a magyarok anyagi helyzetéről a Portfolio.hu megrendelésére.

A felmérésből többek között az derült ki, hogy a magyarok mindössze 31%-a érzi magát anyagilag biztonságban. Ezen belül 9,1 százalék felelte, hogy teljes mértékben, 21,6 pedig azt, hogy nagyjából biztonságban érzi magát. Ezzel szemben 33 százalék nem, 36,3 százalék pedig egyáltalán nem érzi magát biztonságban.

A felmérés arra is választ adott, hogy a magyarok csupán 39%-a rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással, fél évig pedig a 18%-uk tartana ki. Az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él. A családot is beleértve, minden jövedelmét elveszítve a jelenlegi életszínvonalát a magyarok 10,6 százaléka lenne képes 1 évnél tovább fenntartani, 1 hónap és 1 év között 29,1 százalékuk, legfeljebb egy hónapig 19,7 százalékuk, míg

hónapról hónapra 40,7 százalékuk él.

Az anyagi helyzetével elégedett csupán 15 százalék, 70 százalék inkább nem érzi annak magát. A nem elégedettek közül 22 százalék érzi úgy, hogy többet kellene spórolnia, 20 százalék szerint tudatosabban kellene megtakarítást választania. 13 százalék dolgozna többet, 23 százalék váltana állást és 16 százalék szerezne új végzettséget ahhoz, hogy ez megváltozzon. Mindössze 8 százalék vélte magára jellemző állításnak, hogy többet kellene kockáztatnia, amikor befektet.

A Portfolio által rendelt felmérés részletesen kitér a megtakarítási típusokra, valamint arra, hogy mely megtakarítást találják a legvonzóbbnak a megkérdezettek.