Térképre tették Szegeden és az országban a válság miatt bezáró helyeket

A K-Monitor és az Átlátszó térképre tette az országszerte bezáró önkormányzati és állami, állami vállalati intézményeket, vállalkozásokat és egyházi-civil helyeket, a térképet ide kattintva lehet elérni.

Szerkesztőségünknek is megküldött közleményük szerint az információkat egyrészt sajtóhírekből és a közösségi médiumokban közzétett bejegyzésekből, másrészt a K-Monitor oldalán kitöltött kérdőívekből szerezték. A térkép folyamatosan frissül, ide kattintva bárki beküldheti a környezetében bezáró helyeket, melyek validálás után meg is jelennek.

A térképen látható nyilak mögött mindenhol nehéz szívvel meghozott döntések, kényszerpályák állnak – írják. Szegeden egyelőre a Süti nem süti cukrászda és a Tiszavirág Hotel és Kávézó található. Arról is beszámoltunk, hogy a Párbeszéd Magyarországért egy A4-es papírt ragasztott ez utóbbi bejáratára, miszerint az Orbán-kormány miatt zártak be, a Tiszavirág azonban elhatárolódott ettől.

„Jómódú környékek népszerű, beágyazott vendéglátóhelyei is bezártak, és a XII. kerületben ugyanúgy becsukják az intézményeiket, mint a román határnál fekvő Biharkeresztesen. Az indoklás az energiaárak emelkedése mellett a munkaerőhiányt, a kereslet-visszaesést, más adók emelését említi, állami (vállalati) szereplők pedig az Oroszországgal szembeni elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválságot okolják” – elemzi a gyűjtést a K-Monitor.

Emellett készítettek egy kérdőíves kutatást is arról, mire számítanak a magyarok a következő fél évben az energiaválság miatt. A több mint 1000 kitöltés alapján az látható, hogy jelentős a félelem attól, mit okoz majd Magyarországon az energiaválság. Az átlagnál jobban képzett, ingatlantulajdonos kitöltők több mint fele úgy nyilatkozott: tart attól, hogy nem tudja kifizetni a rezsiszámláit. Szintén többségben vannak azok, akik szerint tömeges bezárások várhatóak a kultúra, a sport, a kisvállalkozások esetében.

A többség bármi áron fenntartaná az egészségügy, a közösségi közlekedés és a szociális intézmények működését, de még a legfontosabbnak tartott egészségügy esetén is számítanak – saját válságkezelési preferenciáik ellenére – megszorításokra. A kitöltők 85%-a szerint társadalmi szinten súlyosabb lesz az energiaválság, mint amilyen a COVID járvány időszaka volt. További részletek a bejegyzésükben olvashatóak.