Újabb mélyponton a forint: már a 424-es szintet közelítette a dollárral szemben hétfő reggel

Olaszországban választások voltak a hétvégén, ahol Giorgia Meloni és a szélsőjobbos szövetség nyert. A ma reggeli órákban a devizapiac is reagált minderre: a dollár új húszéves csúcsra ugrott az euróval szemben, ezzel párhuzamosan pedig forint dollárral szembeni jegyzése történelmi mélypontjára süllyedt – írja a Portfolio.

A lap cikke szerint, az euró utoljára 2002 júniusában volt ennyire gyenge a dollárhoz képest. A forint nem gyengült olyan sokat az euróval szemben, jelenleg 407 közelében járunk. A dollár viszont újabb történelmi mélypontjához juttatta a magyar fizetőeszközt: hétfő reggel a 424-es szintet is megcsípték a jegyzések.

Az intenzív mozgásra jellemző, hogy múlt hét csütörtökön délelőtt még 410 alatt is járt a kurzus. A forint gyengeségének is több oka van, az olasz választások hatásán kívül egyrészt az uniós pénzekről szóló állapodás még mindig nem született meg, másrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt héten megemelte az árfolyamot és a korábbinál kedvezőbb gazdasági jövő jósolt.