A rendőrök és a tűzoltók sem fűthetnek október 15-ig, a klíma távkapcsolóját is elvették tőlük

Október 15-ig nincs melegedés a laktanyákban, még a magántulajdonú fűtőeszközöket is el kell távolítani írja az rtl.hu arra a dokumentumra hivatkozva, amely a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalra került fel.

Minderről megkérdezték a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálatát, akik annyit közöltek: „Az állami közintézmények 18 fokra fűthetőek. A katasztrófavédelem épületei is állami fenntartásúak, így értelemszerűen rájuk is vonatkozik a jogszabály”.

A dokumentum szerint a budapesti tűzoltó-laktanyákban október 15-ig tilos bekapcsolni a fűtést, hősugárzókat sem használhatnak, a klímaberendezések távkapcsolóit pedig elvették tőlük. Mindezeken felül még a magántulajdonú fűtőeszközöket is el kell távolítani a laktanyák területéről.

Mint írják, az alig több mint egyoldalas jogszabály négy helyen is említi azokat a kivételeket, amelyekre nem vonatkozik a 18 fokos hőmérséklet-korlátozás. Ezek között vannak az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális, valamint a gyermekvédelmi és a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

Az uszodai létesítményekben azonban szintén lehet melegebb 18 foknál, de arról mi is írtunk, hogy az általános iskolákban legalább 20 foknak kell lenni. A Magyar Nemzeti Bankra kivételezett, rájuk nem vonatkozik a fűtési korlátozás.