Kijött a rendelet: Általános iskolákban legalább 20, míg az állami intézményekben legfeljebb 18 fok lehet

A szombati Kormányinfón hangzott el még Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szájából, hogy a kormány előtt egy olyan javaslat is szerepelt a szombati ülésen, miszerint az általános iskolákban legalább 20 fok legyen, a legalább 18 fok csak középiskolára legyen érvényes a fűtési szezonban. A hétfői Magyar Közlönyben már meg is jelent az erről szóló rendelet.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormány „25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére”.

Hozzátették, hogy ennek részeként október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben. A szabályozás alól kivételt képeznek az egészségügyi-, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a  bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius fokot kell elérnie a léghőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius fokot kell biztosítani – ismerteti a KTK.