Megérkezett az első traktor Budapestre, vissza is fordították, autómentővel vinnék be a Hősök terére

Szabó Bálint folyamatosan élőzi az általa szervezett gazdatüntetést. Kedd késő délután és este végül megérkezett az a kiskunfélegyházi traktoros, aki többszöri nekifutásra jutott Budapestre. A traktort végül lekapcsolták, egészen Dunaharasztiig zavarták, ahol aztán nagy nehezen feltették egy autómentőre.

Mint azt korábban megírtuk, Kecső József elsőként, Szabó állítása szerint már augusztus 20-án 8 óra 45 perckor Kiskunfélegyházán traktorba ült és elindult Budapestre a gazdatüntetésre. Aznap azonban nem sikerült feljutnia, mert Szabó megfogalmazása szerint útközben „akadályokba ütközött”. Kecső állítólag másnap ismét traktorba ült és nekivágott a 120 kilométeres útnak, de csak Kecskemétig jutott, mert ott ismételten „akadályokba ütközött”, majd egy nap kihagyás után Szabó szerint kedden megint traktorba ült, de időközben társai is lettek autókkal.

A hős traktorost végül Budapesten belül lekapcsolták, majd Szabó Bálint elment a helyszínre, mondván a gazda szerint neki van engedélye a traktor behajtásához. Ez természetesen nem jött össze, hiszen a rendőrség korábban is jelezte, hogy nem engedik be a városba a traktorokat. Ekkor Dunaharasztira mentek, a városhatáron túlra a Soroksári, Helsinki, valamint a Grassalkovich utakon át. Szabó felhívást intézett a dunaharasztiak felé, hogy ajánljanak fel egy ingatlant a traktor tárolásához, hiszen az Kecsőnek érték, de szállás is kellett számára.

Budapest határában, Dunaharasztinál aztán egészen estig tartott, míg valaki felajánlotta pénzért, hogy felteszi egy autómentő a gazda járművét és azzal beviszi a Hősök terére. A rendőrök Szabó elmondása alapján először az autómentős sofőrt is vegzálták, a vonókötél erősségét is firtatták. Szabó Bálint aztán ezen felbuzdulva elmondta, hogy valójában azért maradt el az 1800 traktor felvonulása, mert a rendőrök mindenhol közbeavatkoztak. Arra kérte a többi traktorost, hogy coming outoljanak, azaz jöjjenek elő a saját történeteikkel. Közben a Dunaharasztira vezető főutat teljesen lezárták.

Szabó ekkor arról kezdett beszélni, hogy tegye félre mindenki a pártszimpátiáját, illetve az ellenérzését a szervezőkkel és a gazdákkal szemben, és keljen fel a karosszékből, menjen tüntetni. Ugyanis szerinte ez nem demokrácia, hiszen nem lehet tüntetni, vagy lezárni az utakat a Békemenettel ellentétben. Szerinte a rendőrök is elismerték, hogy felsőbb utasításra cselekedtek. Szabó ezután Orbán Viktorhoz is szólt, mondván az Agrárminisztérium után a Belügyminisztérium is levizsgázott kedden, a miniszterelnök pedig tegyen rendet a belügyi vonalon.