Gulyás Gergely: Augusztus 20. az utolsó csepp volt, nem csak emiatt rúgták ki az OMSZ vezetőit

Minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hoznak létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten.

A tárcavezető a rendkívüli sajtótájékoztatóján kifejtette: hétfő éjfélig kellett a magyar kormánynak választ adni az Európai Bizottság kérdéseire a költségvetési kondicionalitási eljárásban. Igen intenzív tárgyalásokon vannak túl, az elmúlt két hétben napi rendszerességgel egyeztettek a bizottsággal közölte.

Hangsúlyozta: olyan választ tudtak küldeni a bizottságnak, amelyben a testület összes javaslatával kapcsolatban közös álláspontra jutottak. Kiemelte: remélhetőleg a kondicionalitási eljárás lezárható, és akkor a helyreállítási alap és a hétéves költségvetést magában foglaló megállapodás is aláírható.

Augusztus 20. az utolsó csepp volt

A kérdéseknél többször is felmerült az OMSZ-nél történt menesztésekkel kapcsolatban. Az M1 kérdésére azt válaszolta Gulyás Gergely, hogy Palkovics Lászlónak miniszterként jogi értelemben nincs kötelezettsége választ adni, de Gulyás megpróbálja. A TIM álláspontját elfogadta a kormány, mert a vezetői változtatásokra a tűzijátékra előrejelzett idő nélkül is sor került volna, bár megjegyezte, tévedtek a meteorológusok a nemzeti ünnepen.

A hvg.hu beszámolója szerint az ATV azt kérdezte, hogy mérlegeli-e a kormány az OMSZ munkatársainak követelését vezetőik menesztéséről. Gulyás azt válaszolta, a kormány egyetért a döntéssel, de azt Palkovics László hozta meg. Hozzáteszi, augusztus 20. volt az utolsó csepp a pohárban, de alapvetően olyan kompetenciák és fejlesztések hiányoztak, amelyek új vezetést igényeltek. Az eredeti kérdésre nem válaszol, és nem is említ konkrét, szakmai hiányosságokat, csak átfogóan kompetenciahiányra hivatkozik.

A kormány semmilyen vizsgálóbizottság felállítását nem támogatja az augusztus 20-i események miatt. A politikai nyomásgyakorlás vádját elutasítja. Ezután egy újságíró bekiabált, de a kérdést félrelökte Gulyás azzal, hogy nem kocsmában vagyunk.

Gáz is lesz

Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a rendkívüli Kormányinfón.

Kiemelte: a jelenlegi fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudják elégíteni, és folyamatosan tárgyalnak beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Ugyanakkor a háború és a szankciók következtében jelentősen emelkedtek az energiaárak, ezért a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára fűzte hozzá.

A miniszter elmondta azt is: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak (ebben a sorrendben csökenő Gulyás szerint), rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását.