Traktorok nem jöttek, a maroknyi tüntető viszont számonkérte Szabó Bálintot

1800 trakotor és 2200 autó fog szombaton este a Dózsa György úton tüntetni – ezt ígérte Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő, az augusztus 20-ára szervezett, hetek óta országos figyelemben levő gazdatüntetés főszervezője. Végül százas tömeg és elégedetlenség volt csak, pedig egy ponton Szabó azt is mondta, 20–30 ezer tüntető lesz éjfélig a Hősök terénél.

A tüntetés kezdetére mindössze néhány tucatnyian jelentek meg, és később is csak százas nagyságrendű volt a „tömeg”. A jelenlévők közül többen kérdezték is, hogy hol vannak a traktorok, amely kérdésekre Szabó különböző válaszokat adott. A 24.hu videós tudósítása szerint Szabó azt mondta, „szeretném egyértelművé tenni, hogy a gazdák itt vannak már”, amire a tüntetők sorra bődültek fel, hogy mégis „hol?”, majd „traktort akarunk”-kiáltásokkal fejezték ki nemtetszésüket.

Az egyik tüntető meg is szerezte a mikrofont, és arra szólította fel a szervezőt, hogy „vedd elő a telefonodat, és hívjál föl valakit”, mert látszólag még mindig nem érkeztek a gazdák, és sokan kételkedtek abban, hogy egyáltalán elindultak már. Ezt követően a lap újságírója próbált meg közelebb kerülni az igazsághoz, amikor például arról kérdezett, hogy miből gondolja Szabó, hogy már elindultak a traktorok. „Ezt az eseményt én szerveztem, úgyhogy pontosan tudom a logisztikáját” – érkezett a válasz. Arra a kérdésre, hogy szerinte mennyi gazda van a helyszínen, Szabó azt felelte, 

„nagyságrendileg még több a nemgazda, mint a gazda”.

Volt olyan is, amikor Szabó éppen a beszédét mondta, hogy szeretnék a talpára állítani a mezőgazdaságot, de ezt nem hagyták neki befejezni, mert folyamatosan valaki a traktorokról érdeklődött. „Traktort szeretnénk látni, egy kurva traktort!” „Egy kibaszott traktor van-e valahol?” – hallatszottak az ott lévők, akik ezen a ponton már inkább Szabó Bálint, mintsem a kormány ellen tüntettek.

Szabó arra az újságírói kérdésre, hogy éppen hol vannak a gazdák, azt felelte, hogy egyrészt vidékről már úton vannak, másrészt pedig úgy tudja, hogy egy nagyobb konvoj éppen elakadt a Gellért téren. Azt is mondta ugyanakkor, hogy a traktorok csak éjfélkor fognak Budapestre érni, és ekkorra a Hősök tere–Keleti pályaudvar közötti mintegy két kilométeren, mindkét irányba végig 1–1 sávban állni fognak a traktorok és a személygépkocsik, összességében pedig 20–30 ezer résztvevővel számolt éjfélig. Arra a kérdésre, hogy mi a biztosíték arra, hogy ez meg is fog történni, Szabó egyszavas választ adott: „én”.