Szabó Bálint az Egyenes Beszédben: Egy szem rakéta nem fog felszállni, 2200 autóval és 1800 traktorral mennek a pesti alsó rakpartra

Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselő, egyben a budapesti gazdatüntetés szervezője volt ma este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége. Budapestre 1800 traktoros gazdát várnak, emellett még 2200 gépjárművet is. A tiltakozók szerint háború esetén légiparádét tartani ízléstelenség, gazdasági válság idején pedig tűzijátékot rendezni felesleges költekezés.

Szabó Bálint a műsorvezető első felvetésére, miszerint – ahogy azt Szabó a 168 órának nyilatkozta, de végül a rendőrség cáfolta – a tüntetés nem lett betiltva, csak más helyszínre áthelyezve augusztus 20-a miatt, elmondta, hogy a rezsiemelést is a rezsicsökkentés csökkentésének lehetett nevezni, a rendőrség is ehhez hasonlóan mondta azt, hogy valójában nem is tiltották be a tüntetést.

Szerinte ez csak játék a szavakkal, a tüntetést tartalmilag betiltották. Ezt azzal indokolta, hogy valójában Budapest belterületére nem léphetnek traktorok, valamit a kijelölt és engedélyezett Dózsa György úti helyszínen csupán gyalogosan és autóval vonulhatnak fel 2x1 sávon. Mint mondta, a rendőrség gyakorlatilag elrejti a szemetet az udvar hátsó részében.

A műsorvezető megemlítette, hogy a tűzijáték miatt nem vonulhatnak a rakparton, ez már le van szervezve, hiszen hetek óta ott építik a tűzijátékot, Kovács Zoltán államtitkár szerint drágább lenne lefújni. Szabó erre azt válaszolta, hogy ezt nem tudni, de meggyőződése, hogy ugyan nem a gazdatüntetésre, hanem az időjárásra hivatkozva, de

végül egy szem rakéta nem fog a levegőbe repülni.

Azt is elmondta, hogy a kormánynak, pontosabban Kovács Zoltánnak megküldött javaslatuk szerint le kéne állítani a tűzijátékot és légiparádét is, mert szerintük háború esetén légiparádét tartani ízléstelenség, gazdasági válság idején tűzijátékot rendezni felesleges költekezés. Péntek reggel 9-kor megy a BRFK-val egyeztetni arról, hogy végül lefoglalhassák a budapesti rakpartot a gazdák szombat délután 4 órakor.

Ezután rátértek arra, hogy mi lesz a program, mit terveznek. Szabó ekkor belekezdett abba, hogy a pedagógusok és a katások érdekében szolidaritási tüntetés is lenne egyben, ők is csatlakozhatnak. Állítása szerint már rengetegen jelezték, hogy csatlakoznának. A számokról elmondta, hogy 1800 traktorral jönnek vidékről az autópályákon és főutakon, 14 bekötőúton akarják elérni 16 órára Budapestet.

Ezután rendőri felvezetéssel bemennének a pesti alsó rakpartra.

Egyúttal a vonulás miatt az állampolgárok és a vidékiek türelmét kérte, mert nem lesznek lezárások, de torlódásra lehet számítani. Szabó elmondta, hogy regisztráltan az 1800 traktor mellett még 2200 autó is részt venne a demonstráción, így szerinte 4000 gépjármű fog megindulni Budapest belvárosába. Mint mondta, ez nem egy napos rendezvény lesz, így addig maradnának ott, amíg nem lesz agrárrendszerváltás és korszakváltás, illetve amíg párbeszéd nem indul a kormány részéről.

A műsorvezető végül Szabó Bálint motivációjáról kérdezte, hogy miért áll ennek az egésznek az élére, majd hozzátette, hogy sajtóhírek szerint jutalékot kért a gazdáktól. Szabó erre elmondta, hogy fel is jelentették emiatt, de bűncselekmény hiányában a rendőrség megszüntette a nyomozást. Ezután a helyzet súlyosságáról beszélt a képviselő, elmondta, hogy a súlyos aszályhelyzet és a madárinfluenza miatt a budapestiek asztalán sem lesz étel, és már a 25. órában vagyunk.