A rendőrség szerint Szabó Bálint elérhetetlenné vált, csak az utolsó napon egyeztetett velük a gazdatüntetésről

Közleményt adott ki a rendőrség még kedd este a Police.hu oldalon. Az eseményt ugyan nem nevezik meg, de a körülmények alapján a Szabó Bálint-féle gazdatüntetésről lehet szó. Azóta kiderült a 168 órának küldött válaszukból, hogy keddi közleményükben valóban erről az eseményről írtak, melyben elmondták, hogy szerintük mi történt az engedélyeztetés körül.

Korábban a 168 órának adott interjút Szabó Bálint a Budapestre tervezett gazdatüntetésről, ezt mi is megírtuk. A 168 órának viszont az interjú után a rendőrség is válaszolt, amiben részletesen kifejtették, hogy szerintük miért nem tiltakozhatnak a gazdák Szabó vezetésével ott, ahol eredetileg akartak.

„Mivel a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint gyülekezési hatóság észlelte, hogy a gyűlés a bejelentett, de csak általánosságban meghatározott helyszíneken és időben nem tartható meg, ezért a Gyülekezési törvénynek megfelelően felhívta a szervező figyelmét arra, hogy más helyszíneken az megtartható. Ennek megfelelően – mások jogainak és szabadságának védelme érdekében – a BRFK előíró-korlátozó határozatot hozott, amit a bejelentő az egyeztetésen tudomásul vett” – így válaszolt a 168 Órának azon kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy valóban betiltották-e a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett gazdatüntetést augusztus 20-án, Budapesten.

Nem részletezett útvonalak

A BRFK szerint Szabóék augusztus 13-án, elektronikus formában fordultak a hatósághoz azzal a bejelentéssel, hogy augusztus 20. és 31. közötti demonstrációkat szerveznének.

„(...) a résztvevők traktorokkal és más gépjárművekkel, pontosan nem részletezett útvonalon, autópályákat, gyorsforgalmi utakat is igénybe véve jutnának el a pontosan szintén nem részletezett fővárosi helyszínekre: rakpartokra és Duna-hidakra. A gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény (Gytv.) alapján a gyülekezési hatóságnak 48 óra áll rendelkezésére érdemi döntés meghozatalára, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa több időpontot is ajánlott a bejelentőnek az egyeztetés érdekében.

A bejelentő nem jelent meg a megbeszélt időpontban, majd elérhetetlenné vált, végül augusztus 15-én, a rendelkezésre álló időintervallum legvégén jelent meg az egyeztetésre”

– tették hozzá válaszukban. A rendőrség sajtóosztálya szerint ezek után történt az észrevételezésük, amely szerint a bejelentésben nagyon tágan fogalmazták csak meg a demonstráció helyszínét, és felhívták a bejelentő Szabó figyelmét, demonstrációjuk más helyszínen, mint a belvárosiak, továbbra is akadálytalanul megtarthatók.

Százezres bírságok és börtön

Szabó legújabb posztjában már arról beszél, hogy miközben a vidék készen áll 1800 traktorral elindulni a fővárosba, és az ország valamennyi megyéjében, mintegy 100 vidéki helyszínen készítik elő a párhuzamos helyi megmozdulásokat is, Budapesten állóháború alakult ki. A 20-i tűzijáték és a légi parádé miatt egészen augusztus 25-én éjfélig közelébe sem mehetnek Budapest belvárosának. A Pesti Alsó-rakpartot leghamarabb augusztus 26-án foglalhatják el.

Mint azt egyelőre kétes hitelességgel megjegyezte a rendőrség tegnap esti közleményére és informális jelzésekre építve, hogy az eltérő időpontban és módon megtartott megmozdulások súlyos szankciókat vonnak maguk után, a traktorosok egyenként több százezer forintos szabálysértési bíróságokra számíthatnak, a felelős szervezővel, Szabó Bálinttal szemben pedig akár személyi szabadság korlátozásával járó intézkedés, börtön is alkalmazható”.