Olyan súlyos az aszályhelyzet, hogy már Novák Katalin is az esőért imádkozik közösségi oldalán

Novák Katalin szegedi szármzású köztársasági elnök is elszörnyülködött azon, hogy mekkora szárazság van. Az tény, hogy az aszály nagyon pusztít most az Alföldön, de Novák az Ormánságban járt, ahol azért a dél-alföldinél valamivel még mindig jobb a helyzet.

A Tiszán például a XIX. század közepe óta nem volt olyan alacsony a vízállás Szolnoknál, mint mostanában. Ezen felül Fábiánsebestyénnél és Orosházánál is súlyos a helyzet, utóbbinál egy teljesen kiszáradt természetes vízgyűjtő is volt, de a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum tava sem úszta meg.

Novák Katalin a következőket írja bejegyzésében: A vakációzók örömére hetek óta tombol a nyári kánikula. A gazdák viszont aggódva figyelik a kiszáradt földeket, hiszen a megélhetésük múlik ezen. Az aszály egyre nagyobb károkat okoz az Ormánságban is, ahol nemrég jártam. Add már, Uram, az esőt!” – tette hozzá.

Fotó: Novák Katalin / Facebook

A szárazsággal és a nagy meleggel más mellékhatások is együtt járnak. többek között Szegeden és a környéken is megszaporodtak a tűzesetek. Sőt, az egész orszégban tombolnak akár erdőtüzek is, melyeket csak napok alatt tudnak elfojtani.

Nincs ez másképp Szlovéniában sem. Novák Katalin egy másik posztjában arról ír, hogy Borut Pahor szlovén elnök az imént hívta telefonon, hogy köszönetet mondjon, amiért a Magyar Honvédség helikopteres egysége is segítségükre sietett az erdőtüzek oltásában.

Szomszédunk, Szlovénia a történelmének legnagyobb tűzvészével küzd. A tűzoltásba a magyar katonák is bekapcsolódtak. Három nap alatt csaknem 30 órát repültek és közel 600 tonna vízzel próbálták megfékezni a tűz továbbterjedését” – tette hozzá az államfő.