A XIX. század közepe óta nem volt olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, mint csütörtökön

Rekordalacsony a Tisza vízállása Szolnoknál – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendszeres mérések kezdete, a XIX. század közepe óta nem volt olyan alacsony a Tisza vízállása Szolnoknál, mint csütörtökön: mínusz 280 centiméteres vízállást mértek. Szolnoknál az eddigi legkisebb vízállást 2003. augusztus 21-én mérték, mínusz 279 centimétert. Az OVF kiemelte:

a Tisza vízgyűjtőjén hónapok óta tapasztalt csapadékhiány következménye már szembetűnő.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) a Kiskörei Vízlépcsőnél alvízi mínusz 320 centiméteres vízszinttartásra tért át annak érdekében, hogy a Szolnokon és a környező településeken élő, mintegy 100 ezer ember ivóvízellátásáról gondoskodó Szolnoki Felszíni Vízmű zavartalan működéséhez szükséges minimális vízszintet biztosítani tudja ismertették.

A folyók alacsony vízhozama ellenére a mezőgazdasági célú vízszolgáltatás egyelőre zavartalan a Tisza mentén, köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső felett, a Tisza-tóban előrelátóan betárolt vízkészletnek írták.

Ezen felül Fábiánsebestyénnél és Orosházánál is járt az MTI, ahol a súlyos aszályról készítettek képeket. Az egyiken egy teljesen kiszáradt természetes vízgyűjtő látszik Orosháza közelében. Az itt élők elmondása szerint legalább 50 éve nem volt ilyen. Más képeken az aszállyal sújtott kukorica lett megörökítve, melyet egyébként egy önjáró lineár öntözőrendszerrel tartanak életben Fábiánsebestyén közelében.

Az MTI által Szolnokon és Orosházánál készített képek galériáját lentebb lehet megtekinteni: