Mi történik azzal, aki átmássza Magyarország kerítését?

A határra vezényelt honvédek és rendőrök igyekeznek megakadályozni a migránsok kerítésen történő átjutását, amiről gyakran olvasható is a police.hu oldalon, hogy hány embert fogtak el, ők milyen származásúnak vallották magukat, tudták-e ezt igazolni, és a beszámolók végén kivétel nélkül mindig szerepel a következő mondat: „A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el”. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mik azok a sokat hangoztatott hatályos magyar jogszabályok?

A magyar kormány azért döntött a horvát és a szerb határokon a kerítés megépítése mellett, mert hirtelen megugrott a harmadik országbeli bevándorlók száma, akik közül rendkívül sokan papírok nélkül érkeztek, és a zöldhatáron próbáltak bejutni az ország területére; igaz, legtöbbjük nem maradt volna nálunk. A 2015 óta fennálló határzár ellenére még mindig sokan kerülik a kijelölt átkelőket és próbálják megmászni a drótkerítést, vagy átvágni azt a bejutás érdekében.

Ha valaki ellátogat a police.hu című, hivatalos rendőrségi oldalra és ott kifejezetten a Csongrád-Csanád megyei rendőrség híreit böngészi, nem kell sokáig görtetnie ahhoz, hogy előkerüljenek a migrációval kapcsolatos hírek. Gyakran ezen cikkeknek az a címe, hogy „Illegális migránsokat tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében”, ami miatt az URL-jük is ehhez hasonlóan néz ki, és csak annyi különbség van, hogy a linkek végén van egy szám, ami jelöli, hogy ez hanyadik cikk, aminek szóról szóra ugyanaz a címe. Nos, az említett című cikkből mindeddig 603 darabot írtak a megyei rendőrök, hiszen a legfrisebb URL-je így fest: „/illegalis-migransokat-tartoztattak-fel-603”.

Tehát nem ez az első ilyen, és valószínűleg nem is az utolsó. Amióta 2015-ben a 175 kilométeres, négyméter magas határkerítés megépült a magyar–szerb, illetve magyar–horvát határon, a szakaszt különösen nagy erőfeszítéssel ellenőrzik és védik a hatóságok. Ennek oka a migraciós válság mérséklése, amit attól függetlenül, hogy valóban beszélhetünk-e válságról, többé kevésbé sikeresen végeznek is a magyar hatóságok, hiszen napjában többször lehet olvasni a rendőrség hírfolyamában, hogy éppen hány illegális határátlépőt fogtak el. Ezen közlemények végén foglal helyet „A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.” hangzatú mondat is, amit annyiszor olvastunk már, hogy nem tudtuk megállni, megkerestük a rendőrséget, hogy ez a gyakorlatban egészen pontosan mit is jelent.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Erre az Országos Rendőrfőkapitányság levélben válaszolt is, ők azt írták, hogy „határzár tiltott átlépése bűncselekményt követi el az a személy, aki Magyarországnak az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területére a létesítményen keresztül jogosulatlanul belép”, illetve „határzár megrongálása bűncselekményt követi el az a személy, aki az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítményt, illetve eszközt megsemmisíti vagy megrongálja”.

Ez tehát azt jelenti, hogy aki jogtalanul lépi át a magyar határt, vagy bármilyen mértékben kárt okoz a határkerítésben, az Magyarország törvényei alapján bűntettet követ el, és amennyiben ez bizonyítható, bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul ellene. Abban az esetben, ha a bűncselekmény nem bizonyítható, a Magyarországon illegálisan tartózkodó személyről a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvénye rendelkezik.

A törvény gyakorlatilag egy jogszabályi keret, ami rengeteg rendelkezést foglal magában, de a lényege az, hogy az léphet az ország területére, aki a beutazási szándékait igazolni tudja. Ez jelenthet csak annyit, hogy a határon közli, hogy átutazna az országon, de magában foglalja a rövid- és hosszútávú tartózkodási engedélyeket is. Annak a személynek, aki Magyarország területére kíván lépni, minden esetben rendelkeznie kell érvényes iratokkal, fényképes igazolvánnyal, útlevéllel, sőt

kell nála legyen elegendő pénz, hogy amíg el nem hagyja az országot, önellátó legyen,

azaz ne legyen a magyar szociális ellátórendszer kiszolgáltja. Aki a felsorolt szabályoknak nem tesz eleget, elméletileg be sem engedik. És most jön a lényeg, hogy mégis mit jelent, hogy „a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el”. A zöldhatáron vagy a kerítésen keresztül, az országba illegálisan belépő személyekről a hatóság a határtól való távolság alapján dönt. Ha a határhoz még közel fogják el a bevándorlókat, akkor őket autóba ültetik és visszaviszik a határra. Abban az esetben pedig, ha a határ és az elfogás helye között nagyobb a távolság, az illető az úgynevezett tranzitzónába kerül, és csak később lesz kitoloncolva az országból.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretén belül a Telexen is megjelenik.