Lázár János marad a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, pedig miniszteri kinevezése után többen várták lemondását

A Magyar Tenisz Szövetség keddi közgyűlésén nem mondott le elnöki tisztségéről Lázár János, akit nemrégiben neveztek ki építési és beruházási ügyekért felelős miniszterré – számolt be róla a Blikk.

A lap szerint sokan arra számítottak, hogy a vásárhelyi politikus lemond az új miniszteri teendői miatt, ez végül nem így történt. Arra a kérdésre, hogy meddig marad a szövetség élén, valamint bírja-e majd a két munkakört együtt, Lázár annyit válaszolt: „Nagy a kísértés.”

Mint a Telex cikke megemlíti, Lázár 2020-ban lett a szervezet vezetője. Mivel előtte a Szűcs Lajos fideszes képviselő vezette elnökség több mint 4 milliárd forint hiányt halmozott fel, volt is munka: Lázár feljelentéseket tett, új szakmai és fejlesztési igazgatót nevezett ki, tornákat mondott le, vaalamint pénzt kért a kormánytól, hogy egyenesbe tudja hozni a szövetség pénzügyeit.

Az MTSZ keddi közgyűlésén be is jelentette a miniszter, hogy a 2020-ban kitűzött egy helyett két évre volt szükség a szöveteség gazdasági helyzetének a rendezésére. „Csődközeli állapotban vettem át az MTSZ irányítását, 3,5 milliárd forintos felhalmozott adóssággal, a tényleges konszolidáció viszont 4,9 milliárd forintot tett ki. Ennek az az oka, hogy tartozások voltak az Emmi felé, valamint 738 millió forintot a NAV-nak is be kellett befizetni” – sorolta az elnök az MTI szerint.

Lázár kiemelte, hogy az eredetileg kiszabott 52 helyett csak 12 millió dollárt kellett fizetnie a szövetségnek és a Nemzeti Sport Ügynökségnek a tavaly Budapesten elmaradt Billie Jean King Kupa-döntő miatt. Emlékeztetett arra, hogy a 2019-ben a rendezési szerződés alapján már kifizetett 8 millió dollárt is beleértve több mint 20 milliárd forintot takarított meg a magyar adófizetőknek.

A koronavírus-járvány ideje alatt a teniszszövetséget sem kerülték el a gyanús ügyek. 2021-ben a Semmelweis Egyetem nevében hamis PCR-teszteket állítottak ki a nemzetközi versenyeken induló magyar teniszezőknek, a visszaélésben a szövetség sportolói, edzői és munkavállalói lehettek érintettek. Az MTSZ ebben az ügyben is feljelentést tett.