Össze-vissza rángatják a forintot a bejelentgetések, már 395 közelében is járt az euróval szemben

A korábban erősödésnek indult forint a napokban történt bejelentések miatt, az új kormány megalakulás után ismét a 400-as rekord felé tör: a cikk megírásának pillanatában épp 390 forintot kellett adni egy euróért, azóta a 395 közelében is volt már a magyar fizetőeszköz.

Ahogy azt a Portfolio írja, az eddigi tempó felével, 50 bázispontos lépésekkel haladhat tovább az MNB a kamatemelések útján. Ezt kedden Virág Barnabás jegybanki alelnök jelentette be, ami a már csaknem 380-ig erősödő forintot egyértelműen visszalökte a gyengülés felé a tegnapi napon.

Aztán a kormány kedd éjjel kihirdette az újabb veszélyhelyzetet a háború miatt, amely a költségvetési helyzet kezelésével kapcsolatos piaci várakozásokkal, vagy épp aggodalmakkal együtt szerdán jókora forintesést váltottak ki az egyébként is kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben.

Jelenleg az euró jegyzései a 390-es szint felé közelednek. Mivel a hírek szerint napokon belül elfogadja az Európai Bizottság a lengyel helyreállítási tervet (amely Magyarország esetében még sehol sem tart), így a zloty relatív jól teljesít, vele szemben pedig új történelmi mélypontra bukott a forint.

Szerda este az imént Orbán Viktor bejelentette: bizonyos szektorok extraprofitját a kormány elvonja. Erre ismét ütöttek egyet a forinton, amely szintúgy a tegnapihoz hasonlóan, 390-es euró közelében szédeleg.

Frissítés (19:21): Cikkünk megírása után megállíthatatlanul zuhant tovább a jegyzés: este hét óra körül 394,8-ig esett tovább a forint, ez már több mint 3%-os romlást jelent kedd estéhez képest. A régióban a lengyel zloty 0,4, a cseh korona pedig 0,3%-kal gyengült a Portfolio szerint.