Orbán Viktor mai bejelentése: az extraprofit megadóztatásával védik meg a rezsicsökkentést

Orbán mai videós bejelentkezésében arról beszélt, hogy a háború és a brüsszeli szankciós politika vezetett drasztikus áremelkedésekhez, miközben már jóval ezelőtt bevezették az árstopot, bár ez a része kimaradt beszédéből. Mint mondta, mivel az energiaárak tovább emelkednek, ezért „egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat”.

Aztán rátért arra, hogy az emelkedő kamatok és emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert. Ennek apropóján létrehoznak egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot: „Innen fizetjük majd ki a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagykereskedelmi láncokat, az enegiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be” – jelentette be Orbán, aki elmondta azt is, hogy ezek a korlátozások a 2022-es és 2023-as évre vonatkoznak.

A miniszterelnök elmondta még, hogy „akik ebben a háborús helyzetben extra profitra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni”.

A fentiekkel kapcsolatos részleteket és ismertetőt a Gulyás Gergely-féle kormányinfón, csütörtökön fogják ismertetni.