Hvg: Lázár János Paks II. menedzselését kaphatja, amit a képviselő nem tartott elég fajsúlyosnak

A kormányalakítási munkaebéden részt vett, mégsem tudni pontosan, milyen kormányzati szerep vár Lázár Jánosra. Viszont valószínű, hogy az egykor nagyhatalmú miniszter négy év “kényszerpihenő” utáni visszatérése nem lesz diadalmenet, ő pedig nem lesz “erős ember” írja a hvg.hu.

Mint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán megbeszélést folytatott politikusokkal a kormányalakításról a Karmelita kolostorban. Erről a miniszterelnök fotót is közölt a Facebook-oldalán „Alakulunk” címmel. A tanácskozáson többek között ott volt Lázár János is, aki ezúttal nem „aludt el”, mint amikor látványosan elkésett a frakciófotózásról.

Az áprilisi választás után már pletykáltak arról, hogy Lázár egy miniszteri poszt várományosa lehet, miközben ő maga látványosan lemaradt a Fidesz-listáról, valamint azt hangoztatta korábban a Márki-Zay Péterrel történő, április 3-ai “mérkőzése” előtt, hogy nem kíván kormányzati pozícióban részt vállalni. Lázár úgy nyilatkozott erről az egyébként épp megszűnő Pesti TV-nek még április elején, hogy

nem hajt bármilyen kormányzati pozícióra, mert Mezőhegyesen éppen kukoricavetés előtt álltak, és vannak kancák is, amiktől szép csikókat várnak.

Ha ez mégis szóba kerül Orbán Viktorral, akkor viszont beszélni fog majd róla. Orbán egyébként a nemzetközi sajtótájékoztatóján a Telex kérdésére elárulta, hogy „nem lehetetlen Lázár János visszatérése” a kormányba, erről mi is beszámoltunk. Azt is hozzátette ekkor, hogy kiszorítanák a nemzetközi kiskereskedelmi láncokat. Most viszont úgy tűnik, visszatérhet ugyan a nagypolitikába, csakhogy aligha annak élvonalába, pláne nem “erős emberként” – írja a hvg.hu cikke.

Az egyelőre még nem teljesen világos, hogy Orbán pontosan milyen tárcát vagy milyen területeket bíz Lázár Jánosra, aki azzal szerezhetett “belépőt” az ötödik Orbán-kormányba, hogy egyéniben végül legyőzte a hódmezővásárhelyi választókerületben a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Pétert az áprilisi választáson. Ez azonban a várthoz képest mégsem lehetett erős alkupozíció, mivel a lap információi szerint vele húzódott el leginkább az előzetes egyeztetés, mert a kiszivárgott hírek szerint

Lázár nem tartja elég fajsúlyosnak azt, amit Paks II. megépítésének menedzselése jelentene.

A lap továbbá úgy tudja, hogy a paksi ügyekért eddig felelős Süli János nem lesz tagja a következő kormánynak, mivel neki kell elvinnie a balhét, amiért 8 éve egy helyben topog az atomerőmű bővítése.

Mint azt mi is megírtuk korábban, a Népszava információi szerint – mint ahogy Orbán Viktor miniszterelnök a választás utáni sajtótájékoztatóján már utalt rá – Lázár János visszatérését majdnem biztosra lehet venni. Az akkori állás alapján formálódott volna egy új, számára testhezállóbb, összetett feladatokkal – így az agráriumi-, élelmiszeripari fejlesztésekkel, kiskereskedelemmel – foglalkozó tárca, ami végül nem így lehet.

A teljes, előfizetőknek elérhető cikk ide kattintva olvasható.