Miskolcon 14 óvodai csoportot zárnak be a pedagógushiány miatt, az Emmi szerint a városvezetés indoka álságos

Szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon, az önkormányzat szerint ugyanis a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást – hangzik el az RTL Híradó riportjában. A szakszervezetek úgy látják, a probléma országos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint álságos, hogy egy baloldali vezetésű város pedagógushiányra hivatkozva szüntet meg csoportokat.

Mint ismeretes, Szegeden kisebb botrány keletkezett abból, hogy „a drasztikus gyermeklétszám-csökkenés miatt” kiemelnek három óvodát az intézményrendszerből. Pontosabban kiemeltek volna, ugyanis végül úgy tudni, hogy a jövő pénteki közgyűlésben nem lesz téma, tehát bezárások sem, amit egyébként az Átlátszó nevű hírportál információi is alátámasztanak. Az állítólagos ok az, hogy nem menne át a közgyűlésen.

Azonban a probléma úgy tűnik országos, legalábbis a szintén ellenzéki irányítású Miskolcon is előjött. Mint az RTL riportja beszámol róla, a városban a születési adatok alapján 600-zal kevesebb beiratkozó gyerekre számítanak. Emellett 24 óvodapedagógus megy nyugdíjba – ez egyébként Szegeden is probléma –, így 38-cal kevesebb lesz a szükségesnél. A létszámhiány miatt szeptembertől tizennéggyel kevesebb csoportot indítanak.

Dajkából és asszisztensből viszont nincs hiány, kevesebbre lesz szüksége a városnak, így 34 munkavállaló el is veszítheti az állását.

Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere elmondta a Híradónak, hogy azzal szembesültek, hogy az óvodapedagógusok átlagéletkora egyre magasabb, az elkövetkező 510 évben a város óvodapedagógusainak egyharmada eléri a nyugdíjas kort.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta az RTL megkeresésre, hogy „álságos, hogy a város baloldali vezetése a leépítést az éppen általuk szajkózott pedagógushiánnyal indokolja meg.” A pedagógus szakszervezetek szerint a hiány országos jelenség. Szerintük a szakma nem vonzó a fiataloknak az alacsony fizetés miatt. Egy kezdő fizetés bruttó 260 ezer forint, 14 évig.