A pedagógusok nyílt levélben kérik a leendő miniszterelnököt, hogy legyen önálló Oktatási Minisztérium

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmánya hétfőn este nyílt levelet írt Magyarország következő miniszterelnökének arról, hogy szeretnének egy önálló oktatási tárcát, nem pedig egy megaminisztérium alá tartozni. Az Emmi-t egyébként tervezik szétrobbantani, erről itt írtunk.

Mint közismert, amíg egy átmeneti időszak van a választások miatt, nem látták értelmét a pedagógusok és az oktatási intézmények, hogy folytassák a korábban megkezdett tiltakozásokat és sztrájkot, ezért felfüggesztették azt. Most viszont egy nyílt levéllel szeretnének üzenni a leendő miniszterelnöknek, amelyet szerkesztőségünknek is megküldtek. A levél alább változtatás nélkül olvasható:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tudomásunk szerint a választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kormány eddigi struktúrájában nem volt igazán gazdája az oktatásnak. Nem volt olyan kompetens vezető, aki szakértelmével és elhivatottságával kellőképpen tudta volna a jövő szempontjából talán a legfontosabb ágazat érdekeit érvényesíteni. Nem vált be az a megoldás sem, hogy különböző minisztériumok fennhatósága alá kerültek az oktatás különböző területei

Mindezekért szükségesnek tartjuk önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, mely az oktatás minden területét – az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése, nem csökkenthető a feszültség a társadalom és a kor elvárásai és az oktatási intézmények teljesítőképessége között.

A PDSZ már az előző kormány megalakulásakor és azóta is több ízben megfogalmazta az önálló oktatási tárca szükségességét. Reméljük, most – miután a tanárhiány napról napra súlyosbodik – megértőbb fülekre talál kérésünk, mint eddig.