Marad az árstop, de a kamionok csak piaci áron tankolhatnak nagynyomású kutaknál

Megírtuk: Csütörtök este tart sajtótájékoztatót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnöke. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közlése szerint a tájékoztató „Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon” címmel fut.

A rendkívüli tájékoztatón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy az elmúlt napokban alaptalanul jelentek meg olyan hírek, miszerint a kormány nem tudja, vagy nem kívánja fenntartani a benzinárstopot. Szerinte ez a pánikkeltés okozta a napokban tapasztalt benzinhiányt, ezért három döntést hoztak:

  • Az üzleti érdekekből zajló benzinturizmus visszaszorulása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok, 3,5 tonna feletti, külföldi teherautóknak csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ahol piaci árak lesznek. Kivételek a személygépkocsik és a magyar teherautók, valamint a mezőgazdasági erőgépek, ezek továbbra is 480 forintért tankolhatnak.
  • A kormány húsz forinttal csökkenti az üzemanyag jövedéki adóját.
  • Rémhírterjesztés miatt eljárás indulhat olyanok ellen, akik az üzemanyagellátás leállását terjesztik, vagy olyanok ellen is, akik nem megfelelő tárolóba töltik az üzemanyagot.

A miniszter elmondta, a MOL képes lesz nagykereskedelmi áron adni az üzemanyagot, de a benzinturizmust vissza kell szorítani. 

A kormány a négy napos hosszúhétvégére kamionstopot hirdet.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója lényegében elismételte a tegnap mondottakat. E szerint a MOL finomítói zavartalanul működnek, a Barátság kőolajvezeték folyamatosan szállít, az Adria kőolajvezeték is készen áll, ha gond lenne az előbbivel. A MOL-nak van elég készlete és finomítói kapacitása, hogy a teljes magyar üzemanyagigényt ki tudják elégíteni, ez a forintárfolyam ingadozása és a kőolaj árának változása mellet is így van.

Hernádi prezentációval is készült: egy képen azt mutatta be, hog az emberek zacskóba is tankoltak, de a buszok és a külföldi kamionok is a kutakhoz mentek. A napokban majdnem 15 millió literes értéket ért el a tankolás mennyisége országosan a normál 5 millió helyett, ezt már nem bírja a Mol logisztikája, ezért vált szükségessé, hogy beavatkozzanak. Elmondta, a megnövekedett forgalom

  • 70 százaléka nagykereskedelmi fogyasztók miatt van,
  • 20 százaléka pedig a benzinturizmus miatt,
  • 10 százalék csupán a pánikvásárlás (szerinte úgy, mint amikor a koronavírus-válság elején elfogyott a boltokból a WC-papír).