Mol-vezér: csak átmeneti üzemanyaghiány léphet fel egy-egy kútnál, amíg a tanker oda nem ér

Hernádi Zsolt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, csak átmeneti üzemanyaghiány léphet fel egy-egy kútnál, amíg a tanker oda nem ér, hogy újra feltöltse. Elmondása szerint ugyanis a hatósági ár miatt például sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak.

A hatósági ár miatt a nagyvállalatok csak óriási veszteséggel tudják értékesíteni az üzemanyagot a magyar benzinkutaknak, erről itt írtunk. Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta; ez egy kellemetlen dolog, amit túl kell élni. Hernádi hangsúlyozta: nincsen ellátási probléma, csak logisztikai, ugyanis a hatósági ár miatt például sok kamionos is Magyarországon tankolja meg a járművét, ezért gyorsan kifogynak a kutak.

Az igazi probléma Hernádi szerint az, hogy a háború miatt erőteljesebben szorítják a vállalatokat, hogy ne vásároljanak Oroszországtól.

Vannak vállalatok, akik ezt megtehetik, de a közép-európai cégek nem ilyenek – jelentette ki a MOL elnöke. Hozzátette: földgázban még nagyobb ez a kitettség, ugyanis máshonnan nem nagyon lehet pótolni, ezért baj lenne, ha az oroszok megemelnék az árát, Hernádi szerint azonban ez senkinek nem az érdeke. Az elnök elmondása szerint a MOL nagyjából ugyanannyit termel, mint eddig, és az import leállása miatt kieső mennyiséget is tudja önerőből pótolni.

Maximum átmeneti üzemanyaghiány léphet fel, amíg a tanker oda nem ér, hogy újra feltöltse a kutat – hangsúlyozta Hernádi, aki szerint csak a 70, 80, 100 literes mennyiségi korlátozások fordulhatnak elő, de egy személygépjármű megtankolása nem fog problémát jelenteni. Az árstoppal kapcsolatban elmondta, a május 15-i határidő továbbra is áll,

a rendelkezés eltörlésére pedig akkor kerül sor, ha visszaesnek az üzemanyagárak,

ám álláspontja szerint a közeljövőben ez nem valószínű, hogy bekövetkezik. Hernádi Zsolt hangsúlyozta: a MOL egy pénzügyileg stabil cég, az árstop nem fogja megrendíteni. Orbán viktor épp nemrégiben beszélt arról ennek kapcsán, hogy nem lehet szó arról, hogy Magyarország csatlakozzon az Egyesült Államok által kivetett energiaszankciókhoz, mert

Magyarországnak továbbra is szüksége van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik.

Világossá tettem, mi nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját. Ők tegnap kivetették a szankciókat ezekre a termékekre, ez Magyarország számára elviselhetetlen terhet jelentene, ezért nem lehet szó arról, hogy mi csatlakozzunk ezekhez a szankciókhoz, továbbra is szükségünk van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik fogalmazott a kormányfő a Facebookra feltöltött videójában.

Kijelentette: a háború miatt kivetett szankciók gazdasági következményei súlyosak, de ha a szankciókat kivetik az olajra és a gázra, amelyet Oroszországból hoz Európa, akkor a következmények még sokkal súlyosabbak lennének. Szerinte az országot ráadásul aránytalanul terhelnék, hiszen az összes Magyarországon elfogyasztott gáz 85 százaléka érkezik Oroszországból, a magyar háztartások 85 százalékát működtetik gáz alapon, és az üzemanyagot olajból állítjuk elő, amelynek 64 százaléka pedig szintén Oroszországból érkezik.