A választási bizottság szerint jogsértő, hogy fideszes jelöltek osztogatják a laptopokat az iskolákban

Mint azt korábban mi is megírtuk a Telex nyomán, már több mint 12 ezer 500, oktatásra optimalizált, jó minőségű, tanulást segítő laptopot osztottak ki iskolákban, aminél sokszor viszont fideszes képviselők segítenek be. A 444.hu időközben megtudta, hogy a választási bizottság emiatt elmarasztalta az egyik jelöltet, de pénzbüntetést végül nem kapott.

Mint azt a 444.hu írja, panaszt tett a Momentum Vitályos Eszter ellen, mivel a választópolgárok nem államtitkári munkájával, hanem egyéni jelölti státuszával – a budapesti 3-as körzet fideszes képviselőjelöltje – azonosítják, az iskolai laptoposztogatás nem tartozik a képviselők hivatalos feladatkörébe. választás bizottság kedden megállapította, hogy „tevékenysége kampányidőszakban az átlagos választópolgár számára elsődlegesen politikai célú, kampánycélú megjelenésnek tűnhet, és a választópolgárok számára csak másodlagos jelentőségű, hogy államtitkári vagy országgyűlési minőségében jelent meg az adott eseményen”.

A megállapítá szerint Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét. A szereplésével sérülhet az esélyegyenlőség, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott, ami a többi jelöltnek nem áll rendelkezésére. Ugyanakkor a bizottság nem szabott ki pénzbírságot Vitályosra, csupán megállapították a jogsértés tényét, és eltiltották a fideszes jelöltet a további jogsértéstől.

A lap megemlíti továbbá, hogy Kiskunhalason Bányai Gábor – akit sokáig műtüdővel kezeltek a szegedi klinikán koronavírus miatt –, de Szekszárdon is a fideszes jelölt osztotta ki a laptopokat a diákoknak, valamint Csöbör Katalin miskolci képviselőjelölt az Avasi Gimnázium rendkívüli szülői értekezletén is ugyanezt tette.