Fideszes képviselők osztogatják az iskolákban a 350 ezer forint értékű laptopokat

Már több mint 12 ezer 500, oktatásra optimalizált, jó minőségű, tanulást segítő laptopot osztottak ki iskolákban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Közben a Telex arról ír, hogy olykor fideszes képviselők osztogatják az eszközöket kampánycélból.

Kisfaludy László az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy 2025-ig 600 ezer digitális eszközt kapnak az 512. évfolyamos tanulók és a pedagógusok. Első körben 120 ezer eszközt juttatnak el az iskolákba a kilencedikes diákoknak, amelyeket az intézményben bármilyen tanórán és otthon is használhatnak jelezte. Hozzátette: ezzel párhuzamosan digitális kijelzőket és kreativitást fejlesztő, mesterséges intelligencián alapuló eszközöket programozható áramköröket, robotokat, drónokat is kapnak az iskolák.

A programban a pedagógusok is új eszközöket kapnak, ehhez kapcsolódóan már a koronavírus-járvány előtt több mint 40 ezer pedagógus vett részt digitális pedagógiai módszerek alkalmazására felkészítő képzéseken. A tanároknak 60 órás ingyenes online továbbképzést is biztosítanak, amelyeken az eszközkezelés mellett azt is megtanítják, hogyan integrálják a különböző platformokat a mindennapi nevelésbe mondta.

Kisfaludy László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt: az OECD és magyarországi felmérések eredményei is azt mutatják, hogy a gyerekek döntő többsége rendelkezik megfelelő internettel és eszközzel, de vannak területi egyenlőtlenségek. A magyar oktatás a digitális tartalmakkal is jól áll 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt tovább gyorsították az ilyen tartalmak elkészítését és a pedagógusok is megkapják azokat a képzéseket, amelyek lehetővé teszik a digitális módszerek alkalmazását az oktatásban mondta a helyettes államtitkár.

A Telex vette észre, hogy a sajtótájékoztató után Maruzsa László még múlt kedden a Fidesz helyi képviselőjelöltjével, Becsó Zsolttal adta át az első 108 eszközt a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban; az eseményről Becsó több képet is megosztott a Facebook-oldalán. Szerdán Vitályos Eszter, a Fidesz szentendrei képviselőjelöltje adott át személyesen 238 laptopot a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, pénteken pedig Csöbör Katalin miskolci képviselőjelölt jelent meg az Avasi Gimnázium rendkívüli szülői értekezletén, hogy 181 diákot és 8 tanárt ajándékozzon meg a laptoppal.

Az elmondottak alapján a laptopok állami tulajdonban maradnak, a diákok és tanárok használatba kapják, de a tervek szerint az érettségi után az akkori értékükön megvásárolhatják. Csöbör a Boon.hu-nak azt is elárulta, hogy az eszközök darabonkénti ára 350 ezer forint körülre tehető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

34 milliárd forintért 120 ezer laptopot szórnak ki Káslerék a diákoknak és tanáraiknak

Megkezdték a 120 ezer, tanároknak és diákoknak szánt notebook kiszállítását a Klebelsberg Központ irányításával.