34 milliárd forintért 120 ezer laptopot szórnak ki Káslerék a diákoknak és tanáraiknak

Megkezdték a 120 ezer, tanároknak és diákoknak szánt notebook kiszállítását a Klebelsberg Központ irányításával jelentette be az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint arról az MTI beszámolt, Kásler Miklós emlékeztetett: a kormány a következő négy évben mintegy 200 milliárd forint értékben vásárol 565 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot a köznevelés digitalizációjáért. A cél, hogy a köznevelésből kikerülő diákok megállják a helyüket az élet korszerű viszonyai között, és képesek legyenek arra, hogy a továbbiakban is fejlesszék informatikai képességeiket, ismereteiket mondta a miniszter.

Közlése szerint az eszközöket felmenő rendszerben mindig az 5. és 9. évfolyamos diákok kapják meg. Kásler hozzátette, az első ütemben, 34 milliárd forintból beszerzett notebookokból 55 ezer jut diákokhoz és 55 ezer pedagógusokhoz, tízezret pedig az iskolákban helyeznek el. A notebookok megérkeztek, azokat a Klebelsberg Központ juttatja el a megadott iskolákba.

A miniszter szólt arról is, hogy a robotika megismertetéséért olyan interaktív paneleket kijelzőket is kiszállítanak a köznevelési intézményekbe, amelyek növelik a gyerekek kreativitását. A Klebelsberg Központ a sajtótájékoztatóra készített háttéranyagában azt írta: a programban valamennyi állami fenntartású, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és alapítványi iskola részt vehet, a szakképző intézmények tanulói és pedagógusai azonban nem tartoznak a célcsoportba. A projekthez eddig 473 intézményfenntartó csatlakozott.

2025. december 31-ig 615 ezer ebből 55 ezer tanári és 560 ezer tanulói , személyes használatba adható, hordozható IKT-eszközt vagyis notebookot osztanak ki.

A projektben négy éven át, felmenő rendszerben, minden 5. és 9. évfolyamos diák szülei igényelhetnek gyermeküknek személyes használatra szolgáló notebookot ismertették. Hozzátették: 2024. december 31-ig a projektben részt vevő köznevelési intézményekbe interaktív paneleket, valamint a tanulói kreativitást és problémamegoldó képességet fejlesztő eszközöket például programozható robotokat, programozható mikroáramköröket, drónokat is kiszállítanak.

A sajtóanyag szerint első közben február 15. és március 31. között 120 ezer notebookot osztanak ki, bruttó 33,4 milliárd forint értékben a 9. évfolyamon tanuló diákoknak és a köznevelési intézmények pedagógusainak, akik eddig még nem kaptak hordozható IKT-eszközt személyes használatra. A tájékoztatás szerint 1168 település 3570 iskolába szállítják ki az eszközöket.

Az eszközkiosztások ebben az évben az 5. évfolyamon tanuló diákok személyes használatába adható notebookok kiszállításával folytatódnak írták a Klebelsberg Központ háttéranyagában.