A kormány kitart az árstop mellett: egyes kúthálózatok tárgyalni próbálnak, mások demonstrációt szerveznek

A kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, miután a Vállalkozók Országos Szövetségével, valamint a Mobil Petrollal egyeztetett hétfő délelőtt.

Az MTI tudósítása szerint György László a sajtótájékoztatón elmondta: az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. Az államtitkár szerint a kormány a magyar családok oldalán áll, ezért vezették be a benzinárstopot, a kamatstopot, az élelmiszerárstopot és tartják fenn a rezsicsökkentést. A kormány ugyanakkor nyitott arra, hogy meghallgassa a kisvállalkozások szempontjait, ezért tartottak egyeztetést hétfő délelőtt a VOSZ és a legtöbb, minden méretű településen kis benzinkutakat működtető Mobil Petrollal tette hozzá.

Az egész előzménye az, hogy az eredetileg három hónapon át fennállt benzinárstopot február 16-tól minden előzmény nélkül három további hónapra meghosszabbította a kormány, ráadásul az üzemanyagok beszerzési ára magasabb, mint a 480 forintban korlátozott eladási ár, ezért veszteséges minden egyes liter 95-ös benzin vagy normál gázolaj eladása, amely főleg a kisebb, családi kutakat érinti. Néhány kisebb kút üzemeltetője is jelezte az elmúlt egy-két hétben, lehúzza a rolót, a szakértők szerint csődhullám várható.

Úgy fogalmazott: előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben. Az államtitkár emlékeztetett: a rezsicsökkentési politikájához hűen a kormány tavaly novemberben a 95-ös benzin és a gázolaj árát legfeljebb literenként 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra. A beavatkozás nélkül a világpiaci folyamatok miatt ma jóval 500 forint feletti áron tankolhatnánk a benzinkutakon mutatott rá György László. Arról is beszélt, az egyeztetésen a Mobil Petrol képviselője jelezte, hogy

a kúthálózat nem kíván részt venni az autós demonstrációban és petíció aláírásában, hiszen nem a helyzet elmérgesítése, hanem a konstruktív megoldása a céljuk.

Hozzátette: a cég képviselői felajánlották azt is, hogy képviselik a többi kisvállalkozás szempontjait is. Az államtitkár előrevetítette: a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni.

Kérdésre válaszolva György László azt mondta, nem kaptak még jelzést arról, hogy töltőállomás szüneteltetné tevékenységét, az MTI kérdésére pedig megerőstítette a tárca múlt heti közlését: nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére. A hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait.