Népszava: Mintegy száz benzinkúton korlátozzák a kiadható mennyiséget, bezárási lavina jöhet

Országszerte immár mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget – tudta meg a Népszava Bujdos Esztertől, a Holtankoljak.hu árösszehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetőjétől. Ennek oka a 480 forintos ársapka, amelyet épp a napokban hosszabbított meg a kormány májusig.

A kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt – jegyezte meg az ügyvezető, aki 5-10 literes ”porciókról” hallott. Beszélnek olyan töltőállomásról is, amely egész napra 60 literes felső határt állapított meg, amivel a reggel érkező első hat ügyfél jutott üzemanyaghoz. Az adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig.

Ez valahol érthető, hiszen az európai üzemanyag-drágulás miatt a térségi fuvarozók ma már nálunk tankolnak; a szlovák és osztrák határ túloldalán lakók is kannákban hordják át az – ott több tíz forinttal drágább – üzemanyagot. Mivel ma már a dízel literenkénti beszerzési ára is magasabb, megjelentek a kutakon az eddig közvetlenül nagykereskedésből ellátott, nagyigényű fogyasztók is.

Bujdos Anett szerint ha a hazai egységek zömét ellátó Mol péntektől nagykereskedelmi áraiban érvényesíti az elmúlt két hét olajáremelkedését – ami a töltőállomás-üzemeltetők számára literenként akár 10 forintos drágulást is hozhat –, az végleg bezárási ”lavinát” indít el. A Holtankoljak.hu 15 éves történelme során még sosem tapasztalták, hogy a Mol ilyen hosszú ideig ne érvényesítse ezt az árakban.

A bezáró vagy mennyiségi korlátozást bevezető kutak zöme falvak–kistelepülések kizárólagos ellátója. Bujdos Eszter a kialakult helyzetet tarthatatlannak és alkotmánysértőnek ítéli, ami néhány napon belül a mezőgazdasági munkák országos akadozásához vezet. A kis kutak múlt heti javaslataira az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium nem válaszolt.