Az árstop miatt már három töltőállomás is bezárt a múlt héten

Az olaj világpiaci ára emelkedett több okból is, amely elemzők szerint tartósan a 100 dollárt is elérheti hordónként. A fogyasztóknak nem gond az árstop miatt egyelőre, azonban a kisebb, családi kutak ezt nem bírják kompenzálni, vagy átvészelni, így bezárnak – írja a Holtankoljak.hu.

Több ok miatt is emelkedő pályára állt a Brent típusú olaj ára héten: köztük vannak a tőzsdei mozgások, de egy kibertámadás az európai olajközpont ellen is, amely a hordónkénti árat átrepítette a 90 dolláros szinten. Elemzők szerint ezek után nagyon gyorsan itt lehet a tartósan 100 dolláros olajár. Ez a felhasználói oldalról senkinek sem jó, de a jelen helyzetben különösen a benzinkutakat érinti negatívan a dolog, hiszen a 480 forintos ársapka miatt a nagykereskedelmi árak emelkedését nem tudják lekövetni a kiskereskedelmi árakban. 

A múlt héten 3 töltőállomás már bezárt a hatósági ár miatt.

A Holtankoljak.hu beszámolója szerint a szakma bejelentést vár a február 15-e utáni időszakra vonatkozóan arról, hogy maradnak-e a feltételek vagy változás áll be. Mint írják, elengedhetetlen a változtatás, hiszen akár ellátási problémákat is jelentkezhetnek, ha minden feltétel marad úgy, ahogy az jelenleg érvényben van – írják.

A forint a múlt héten 10 százalékot erősödött a dollárral szemben, jelenleg 309310-et kérnek érte. A héten esetleg ez tud határt szabni a nagykereskedelmi üzemanyagárak emelkedésének. A Brent hordónkénti ára 4%-ot emelkedett, az aktuális ár 92,78 amerikai dollár. Mindezt összevetve talán további áremelés nem lesz, inkább azok szinten tartására látszik esély. Árcsökkenés a számok alapján nem várható.