MÁV: A tram-train kígyózó mozgása miatt a BKV-nál kap új kerékprofilt, ezért járt Budapesten

Mi írtuk meg elsőként, hogy a tram-train Budapesten járt. Ennek okáról és hátteréről egy másik cikkben számoltunk be bővebben:

Időközben megérkezett a vasúttársaság hivatalos válasza is a látogatás okáról. A MÁV-Start válaszában azt írta – hangsúlyozva, hogy továbbra is próbaüzem zajlik –, a járműveken 85 km/h sebesség felett utasbiztonságot nem veszélyeztető, de az utaskomfortot esetlegesen negatívan befolyásoló, úgynevezett kígyózó mozgás volt megfigyelhető. A gyártó és a megrendelő a hatóság bevonásával dolgozik a jelenség megszüntetésén.

Az egyik lehetséges megoldásként a gyártó megvizsgálja egy másik típusú kerékprofil alkalmazását, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a járművek kerekei, minden vonatkozó szabványt betartva, de kis mértékben más alakot kapnak. Annak érdekében, hogy a jármű kerékesztergálását ne külföldön kelljen megvalósítani, a jármű gyártója a BKV budapesti telephelyén végezte el a szükséges átalakítást. Ezt követően a gyártó és a megrendelő egy független szakértő bevonásával újra megvizsgálja a jármű nagy sebességnél mutatott viselkedését. Hozzátették, hogy

a tram-train egy modern, hazánkban eddig ismeretlen kötöttpályás közlekedési rendszer, amely az eltérő kerékprofilokat alkalmazó villamos és a vasúti szabványt egyszerre használja,

villamos és dízelüzemű meghajtással. A jelenlegi finomhangolások egy ilyen komplex kötöttpályás rendszer esetében korántsem rendhagyóak, más kötöttpályás közlekedési rendszer esetében is sor kerül a finomhangolásra és az esetleges hibák kijavítására a tesztek, futáspróbák és próbaidőszakok alatt. A gyártó Stadler és a vasúttársaság közösen együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a vasútvillamos teljeskörűen kiszolgálja az utazóközönség igényét és utazási kényelmét – mondták.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A MÁV nem akarja kifizetni a tram-traineket, amíg azokkal ennyi probléma van

Ismét beigazolódni látszik, hogy erős politikai nyomásgyakorlás van a tram-train mögött, miközben vannak még bőven gondok a technikai részén. Azon értesüléseink, miszerint a MÁV-Start és a gyártó Stadler – aki még most is a járművek tulajdonosa – között igen komoly feszültség van, úgy tűnik, nem alaptalanok.

Közben a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület számolt be Facebook-oldalán arról, hogy a BKV-sok egy budapesti Tatra T5C5 típusú villamossal csatolták a vadiúj Stadler Citylink típusú tramtrain-szerelvényt. Ez kisebb ”csoda”, mert a Tatra egy más rendszerű csatlóval rendelkezik, ezért be is kellett rakni egy köztes ”átalakítót”. A tram-trainnek – és az összes alacsonypadlós villamosnak – alapból csak szükségcsatlása van, mivel ezek fix hosszú járművek, nem csatolják öket menetrendszerűen, mint akár Szegeden is a régebbi, szintén Tatra villamosokat.

A tologatásra azért volt szükség, mert meg kellett fordítani a 001-es sorozatszámú vasútvillamost, hogy a másik felét is be lehessen tolni a kerékeszterga fölé. A csatolt szerelvény hossza 70 méter volt. A kerékesztergálás megtörtént, még ma visszamegy a tram-train Szegedre és kezdhetik vele a próbázásokat – írja az egyesület. A művelet alább megtekinthető:

Fotó: Farkas László