A TASZ kifejtette, miért is veszélyes az, ha Toroczkaiék mezőőrsége öncélúan vadászik a migránsokra

Korábban beszámoltunk róla, hogy Toroczkaiék az általuk létrehozott mezőőrséggel némileg túllépve a hatáskörükön migránsokra vadásztak az éjszakában. Egy videót is közzétettek, amelyen egy állítólag Ásotthalomnál lévő kerítésszakaszon átmászó, fegyveres migránsokat láthatunk, egyikük egy félautomata karabélyt is magával hozott. Erre mondja azt a polgármester, hogy az alkalmazásában álló mezőőröknek joguk van intézkedni a „migránsbűnözőkkel szemben, akik kárt okoznak az erdeinkben, kárt okoznak a tanyáinkba betörve, kárt okoznak már önmagában, amikor a határkerítést megrongálják”.

Mint kiderült, a rendőrség nem tud ilyen esetről, ami az ominózus videón látottakat illeti. A felvételek szemet szúrtak a Társaság a Szabadságjogokért szervezetnek is, akik arra kérték a rendőrséget, hogy vizsgálják meg, mennyire jogszerű mindaz, amit Toroczkaiék a mezőőrséggel csinálnak migránsvadászat címén. Azonban a rendőrök ezt feljelentésként értelmezték, be is idéztek pár mezőőrt, amire Toroczkai kifakadt, majd arról beszélt, hogy a Mi Hazánk részéről a parlamentbe jutás esetén betiltaná a TASZ-t.

A TASZ most elmagyarázza, mit akarnak elérni, illetve miért gond az szerintük, amit az ásotthalmi polgármester a mezőőrséggel csinál. Elmondták, fontos tisztázni, hogy a közérdekű bejelentéseiknek nem az a tárgya, hogy az illegális határátlépőket felelősségre kell-e vonni, és nem is az, hogy a jelenlegi menekültügyi szabályok rendben vannak-e.

Fontos, hogy az állam képes legyen érvényt szerezni a jogszabályoknak és hatékonyan védje meg a polgárait. Ez nem vita tárgya. A kérdés az, hogy ezt ki és miként teheti meg

írták. „Képzeljük el egy pillanatra, hogy nem létezik szervezett állam sem rendőrség, így mindenkinek magának kell gondoskodnia arról, hogy megvédje szűk közösségét. Egy ilyen helyzetben mindenki a saját szabályait akarná számon kérni másokon, és a büntetésről is önkényesen döntene. Nem tiltaná semmi, hogy ha például vitába keveredünk a szomszédunkkal, azt ne erőszakkal akarja rendezni, vagy ha kárt teszünk valakinek az autójában, akkor ne zárhasson be minket a pincéjébe büntetésből

Ha bárki bármit megtehet, akkor eluralkodik a káosz, amelyben senki nincs biztonságban. 

A szervezett társadalmak éppen ezért sokkal hatékonyabbak és sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak. Ahol léteznek olyan szervezetek, mint a rendőrség, ott egyértelmű, hogy kihez lehet és kihez kell fordulni, ha kirabolnak, megtámadnak vagy megfélemlítenek minket. A rendőrség az, akinek kötelessége fellépni az ilyen esetekben és fel van jogosítva arra is, hogy erőszakot alkalmazzon azért, hogy megvédjen minket – magyarázzák. Nem a másokra veszélyes emberek érdekeit képviseljük azzal, ha nem hagyjuk, hogy felhatalmazás nélkül bárki kezébe vegye az igazságszolgáltatást: 

ezek a szabályok mindannyiunkat védenek. 

Mint azt kiemelték, nemcsak nekünk van megtiltva mások megbüntetése, hanem mindenki másnak is meg van tiltva, hogy önkényesen minket büntessen. Az önkény más esetekben is veszélyes: olyankor, amikor egy állami szerv él vissza a hatalmával. Ezért teljesen egyértelműen meg kell határozni, hogy adott állami szerv mit tehet meg és mit nem. A felhatalmazást körül kell bástyázni részletes hatásköri szabályokkal, szigorú képzettségi követelményekkel, elszámoltathatósággal és hatékony jogorvoslattal. Ha ez nem történik meg, akkor az államtól kapott hatalmat bármire fel lehet használni.

A jogállamban az állami szervek, különösen azok, amelyek erőszakot alkalmazhatnak és fegyvert viselhetnek, csak azt tehetik meg, amit a törvények számukra megengednek. Ha maguk dönthetnének a felhatalmazásuk határairól, az nagyon hasonló lenne a szabályozatlan társadalomhoz, ahol mindenki azt tesz, amit csak akar. Ezért nagyon veszélyes az a helyzet, amikor olyan állami feladatokat akarnak ellátni az ásotthalmi polgármester és mezőőrei, amit a jogszabályok alapján nem nekik kellene. Ez nemcsak a TASZ álláspontja, hanem a jogalkotóé is.

A magyar határ- és rendvédelemben jelenleg nincs olyan hatásköre a helyi önkormányzatoknak és a mezőőröknek, ami Ásotthalmon tapasztalható

– közölték. A szabályok szerint a mezőőröknek az a feladatuk, hogy őrizzék és különböző károktól megvédjék a termőföldeket és a termőföldön lévő terményeket, állatokat és gépeket, mezőgazdasági épületeket”. Nem arra szól a megbízatásuk, hogy határátlépőkre vadásszanak. Minden, amit határvédelem címén tesznek, önkényesen és jogellenesen zajlik. 

Ennek az az alapja, hogy az ásotthalmi polgármester és mezőőrei úgy látják, hogy nem elég hatékony a határvédelem. Ez minden további nélkül lehetséges a civil szervezet szerint, erre azonban nem az a megoldás, hogy minden polgármester, mezőőr, közterület-felügyelő, biztonsági őr, vadász és vállalkozó kedvű állampolgár fegyvert fog a kezébe és elkezdi átvenni a rendőrség feladatait. A megoldás az, ha az állam átgondoltabban és hatékonyabban szervezi meg a határvédelmi feladatok ellátását, és minden eszközt és feltételt biztosít a rendvédelmi szervek megfelelő működéséhez – írták.

A kormány feladata az lenne, hogy azokat az állami szerveket támogassa, akikre a jogalkotó rábízta a bűnüldözési és határvédelmi feladatok ellátását. Ők azok, akik felelősen meg tudják védeni azokat, akik védelemre szorulnak. Ehelyett a kormány több mint 170 millió forintot adott a mezei őrszolgálatok fejlesztésére a déli határ mentén, többek között Ásotthalomnak is. A TASZ szerint feltehetően az embervadászat” támogatását is szolgálja ez az összeg, így ez a támogatás annak a beismerése lehet, hogy

a kormány nem tudja vagy nem akarja úgy megszervezni a határvédelmi feladatok ellátását, hogy az valóban hatékony és működőképes legyen. 

Hozzátették, azokat segíti ezzel a kormány, akiket éppen vizsgál a rendőrség, mert visszaéltek a hatalmukkal. A szervezet szerint az ásotthalmi polgármester és mezőőrei jelenleg nem tartják be Magyarország törvényeit. Azt szeretnék eléri, hogy a hatalmával egyik állami és önkormányzati szerv se élhessen vissza.