A TASZ nyomán vizsgálat indult Toroczkaiék „migránsvadászai” ellen, Toroczkai erre betiltaná a TASZ-t

Toroczkaiék az általuk létrehozott mezőőrséggel némileg túllépve a hatáskörükön migránsokra vadásztak az éjszakában. Ez szemet szúrt a Társaság a Szabadságjogokért szervezetnek is, akik arra kérték a rendőrséget, hogy vizsgálják meg, mennyire jogszerű mindez. Azonban a rendőrök ezt feljelentésként értelmezték, be is idéztek pár mezőőrt, amire Toroczkai kifakadt, majd arról beszélt, hogy a Mi Hazánk részéről a parlamentbe jutás esetén betiltaná a TASZ-t.

A 444.hu számolt be arról, hogy Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke egy közzétett videójában egy migráns puskával a kezében mászik át a határkerítésen, állítása szerint Ásothalomnál. Ezután mondja azt, hogy a rendőrök szándékosan később fogják el az illegális határátlépőket, mert rosszul mutatna, ha a kormányról kiderülne, hogy nem tudják megvédeni a határt.

Ezért aztán az alkalmazásában álló mezőőröknek joguk van intézkedni a „migránsbűnözőkkel szemben, akik kárt okoznak az erdeinkben, kárt okoznak a tanyáinkba betörve, kárt okoznak már önmagában, amikor a határkerítést megrongálják”. Megemlíti továbbá, hogy emiatt a Társaság a Szabadságjogokért közben feljelentette az ásotthalmi mezőőrséget, ezért a rendőrök be is idézték két beosztottját.

Ha a Mi Hazánk bejutna a parlamentbe, kezdeményezné a TASZ feloszlatását és betiltását

mondta az ásotthalmi polgármester, a párt elnöke. A 444.hu megkérdezte a TASZ-t, akik azt válaszolták, hogy valójában nem feljelentést tettek, hanem a kormányhivatalt és a rendőrséget kérték, hogy vizsgálják ki, jogszerűen működik-e az ásotthalmi mezőőrség. A TASZ szerint ugyanis Toroczkaiék túlléptek a hatáskörükön, a dolguk az értékek, földek védelme, nem a migránsvadászat” és a megfélemlítésük.

„Ha tetten érnek valakit, amint épp rongálja vagy felgyújtja például a szalmatároló épületet, akkor joguk van kényszerintézkedésre. Megakadályozhatják a bűncselekményt, és értesíthetik a hatóságokat. De nincs semmilyen felhatalmazásuk arra, hogy szervezetten bűnüldözési, határvédelmi feladatokat lássanak el” mondta Landgraf Erna, a TASZ munkatársa a 444.hu-nak.

Toroczkai egy másik videóban részletesebben mutatta be a mezőőrséget, hogyan kutatják fel a határsértőket fegyverekkel, hőkamerákkal. Állításuk szerint évek óta végzik ezt a feladatot, több ezer embert fogtak már el.

A rendőrség végül feljelentésként értékelte a TASZ közérdekű bejelentését, és eljárást indított „közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése” miatt. A TASZ azt a választ kapta a kormányhivataltól, hogy vizsgálni fogják a mezőőrség és az önkormányzat tevékenységét, de megvárják a rendőrség álláspontját is.