A kiskunhalasi fekete párduc a tyúkok közé is betévedhetett, azóta bottal ütik a nyomát

Folyamatosak a bejelentések a fekete párducról a rendőrségnél, egyelőre azonban bottal ütik a nyomát. A kutatásban résztvevők minden hívást komolyan kezelnek: kivonulnak a helyszínre, alaposan feltérképezik azt.

Kiskunhalason alig két hete nagy valószínűséggel, hivatalosan megerősítve is egy fekete párduc volt látható a város keleti részén egy kamera felvételén. Azóta égnek a vonalak: volt, aki tanyáján vélte látni a nagymacskát, mások az erdős területek közelében, de a keresett állathoz konkrétan nem lehetett kötni az eseteket. A nagymacskáról egyelőre új felvétel nem készült, a szakemberek ráadásul érdekesnek tartják, hogy a közeli erdőkön, mezőkön és tanyákon sem találtak állati tetemeket írja a Blikk.

„A felvételen is jól látszik, hogy jó kondiban tartották az állatot. Bárki is gondoskodott róla, etette, itatta. Egy ekkora jószág napi szinten akár 5 kiló húst is megehet, éppen ezért érdekes számunkra, hogy nem találtuk meg elejtett állatok nyomait. A bejelentéseket azonban továbbra is komolyan kezeljük, ha kell, a rendőrökkel együtt vonulunk a helyszínre” – magyarázta a lapnak egy keresésben résztvevő férfi.

„Érkeznek hívások továbbra is, főként a környéken élőktől. Volt, aki azt mondta, érdekes morgást hallott a kertjében, oda is elmentünk. Ilyenkor átnézzük a szalmát és a kisebb épületeket is, hiszen a nagymacska rejtőzködő életmódot él”  tette hozzá.

A keresésben a rendőrség bevetett már drónokat is, emellett hőkamerákkal és hőkamerás autókkal is pásztázzák a környéket.

„Könnyen előfordulhat, hogy a felvétel elkészülte óta tovább állt az állat, de az is lehet, hogy nem. A videó előtt nyolc nappal ugyanis egy tanyára tévedt be, tehát nem kóborolt el túl messzire. A gazda arra lett figyelmes, hogy hatalmas a hangzavar az udvaron, a tyúkok pedig repkedtek mindenfele. Akkor még ő sem gondolta volna, hogy a hosszú farkú, fekete állat egy párduc lehetett” árulta el a férfi a Blikknek.

Bár a szakemberek azt feltételezik, a videón egy fekete párduc látható, 100 százalékosan nem lehet kijelenteni. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője viszont elmondta:

ha valóban fekete párducról van szó, a téli mínuszok nem tesznek jót neki.

„Pszichésen is megterhelő lehet számára ez a helyzet, hiszen nem a megszokott helyén van. Kétséges az is, hogy egyáltalán tud-e vadászni, boldogulni a természetben, mivel a magyar 'vadon' nem a természetes élőhelye”  nyilatkozta korábban Hanga.